Protest meštana Sirče: Ne želimo da nam se doseljavaju Romi!

''Nedopustiva je ovakva manifestacija politike omalovažavanja elementarnih ljudskih prava i tretiranja pripadnika romske nacionalne manjine kao građana drugog reda'', navedeno je u saopštenju tog ministarstva povodom protesta mestana Sirče koji su se usprotivili doseljavanju dve porodice Roma iz kolektivnog centra u kupljene, prazne seoske kuće.

Kako je navedeno, građanima Srbije, među kojima su i pripadnici nacionalnih manjina, Ustavom Srbije zagarantovana je sloboda obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, stanovanja...

Ukazujući da su pripadnici romske nacionalne manjine prepoznati kao jedna od najčešće diskriminisanih grupa građana u zemlji, iz ministarstva podsećaju da se država regulativom - Zakon o zabrani diskriminacije, Strategijom prevencije i zaštite od diskriminacije, kao i kroz institucije sistema bori sa tim problemom.

''U sistemu vrednosti meštana sela Sirče nema mesta toleranciji na različitost, a kada nema tolerancije tu prazninu popune predrasude, mržnja i netrpeljivost, koje nisu svojstvene našem narodu'', zaključeno je u saopštenju ministarstva u kome je ocenjeno i da je osim zakonskih rešenja potrebno razviti i svest građana.

Oko 50 meštana Sirče kod Kraljeva organizovalo je u četvrtak protest i blokadu puta u tom selu, jer se protive da se romska porodica useli u kuću koju su kupili od njihove sugrađanke. Meštani su vozilom blokirali prilaz tom domaćinstvu, i kako su rekli, ne žele da se mešaju sa Romima.

Protest su juče osudili i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić i Svetska organizacija Roma koji su apelovali na sve državne institucije da reaguju i zaštite prava romske zajednice, ali i da se javnosti uputi poruka da se rasizam u Srbiji neće tolerisati.

Izvor: Blic

Pogledajte još