Železnice Srbije: Vozovi će uskoro ići brzinom od 160km/h

IZ Rusije su u železničku stanicu Ruma stigle 72 najsavremenije mašine za remont pruga. Čuvaju ih bezbednosne službe „Železnica Srbije“, a do kraja jula biće isporučeno još 33. Ova mehanizacija, kako otkriva Dragoljub Simonović, generalni direktor „Železnica Srbije“, biće prvo angažovana na modernizaciji šest deonica Koridora 10, ukupne dužine 112 kilometara. Posle početka izgradnje drugog koloseka od Beograda do Pančeva, obnova Koridora 10 je drugi projekat, koji startuje u ovoj godini iz ruskog kredita vrednog ukupno 800 miliona dolara.

- Mehanizacija iz Rusije je najveći građevinski potencijal ikada zabeležen na prugama u Srbiji - kaže Simonović. - Sa takvim mašinama ne samo što mi do sada nismo imali priliku da radimo nego i zemlje u širem okruženju. Prve deonice gde počinje modernizacija Koridora 10 su Ruma - Golubinci, i Sopot Kosmajski - Kovačevac gde radovi startuju krajem oktobra. Rok za završetak posla je sedam meseci. To će biti prve deonice na Koridoru 10, na kojima će posle obnove vozovi moći da saobraćaju brzinama od 160 kilometara na sat.

Treća deonica je Mala Krsna - Velika Plana, a u drugoj polovini sledeće godine radiće se i Vinarci - Đorđevo, Vranjska banja - Ristovac i Bujanovac - Bukarevac. Kako navodi Simonović, ruska mehanizacija koristiće se i na ostalim projektima koji se finansiraju iz ruskog kredita, a to su modernizacija pruga Beograd - Pančevo, Beograd - Bar i Stara Pazova - Novi Sad.

Na pitanje zašto se čeka oktobar za početak radova na Koridoru 10, ako je mehanizacija već u Srbiji, Simonović kaže da postoji procedura, koja mora da se ispoštuje. A to znači da se potpiše aneks 2 ugovora o kreditu za deonice na Koridoru 10. Simonović očekuje da će taj posao biti završen za 10 do 15 dana. Potom, neophodno je „zeleno svetlo“ Vlade Srbije na taj aneks i da se obezbedi učešće od 15 odsto, što je naša obaveza za svaki od pet projekata, koji se finansiraju iz ruskog kredita. Naravno, aneks treba da odobri i ruska strana. Na tu proceduru „gubi se“ najmanje dva meseca.

- Po mom dolasku na čelo „Železnice“, pre godinu i po dana, za vrlo kratko vreme potpisali smo glavni ugovor za ruski kredit - ističe Simonović. - Rusi su sada možda malo nezadovoljni što još nismo parafirali aneks 2. Jer, nismo uspeli sa ruskom stranom da usaglasimo cenu radova, ali verujem da ćemo to brzo da odradimo i da su pregovori u završnoj fazi. Taj aneks smo podelili na dva dela, prvo da završimo posao za tri deonice na severu, a onda i za preostale tri na jugu, koje će se ionako raditi sledeće godine.

Za deonicu Stara Pazova - Novi Sad trenutno se radi projektna dokumentacija, koja bi do proleća trebalo da bude završena i sledeće godine će i na tom delu biti otvorena gradilišta. Počinje izrada i projekata za barsku prugu, koja treba da bude kompletirana najkasnije do juna sledeće godine.

Od kada su definisani rokovi, na realizaciji ruskog kredita kašnjenja nema. I ne samo to, na deonici Beograd - Pančevo plan je čak premašen za deset odsto. Napadnuta je trasa na šest tačaka i taj posao će, obećava Simonović, biti završen bar mesec dana pre roka.

- Kada završimo radove, imaćemo moderne, dvokolosečne pruge na delu Koridora 10 - navodi naš sagovornik. - Primera radi, od Beograda do Novog Sada stizaće se za 40 minuta, a prevoz železnicom je dva puta jeftiniji od autobuskog.
Dragoljub Simonović

DIZELMOTORNI VOZOVI
Tačno 100 miliona dolara iz ruskog kredita biće izdvojeno za nabavku ruskih dizelmotornih vozova. Pregovori su još u toku.
- Kada sam došao u „Železnicu“ bilo je to 19 vozova, ali smo u pregovorima sa ruskom stranom dosad uspeli da za isti novac dogovorimo nabavku 27 vozova i uz to rezervne delove u vrednosti od 2,6 miliona dolara - navodi Simonović. - Ruska strana ne može da počne da proizvodi te vozove dok ne potpišemo aneks 5 ugovora o kreditu, koji se odnosi na ovu nabavku. Što pre potpišemo, pre ćemo dobiti vozove. Ako paraf stavimo do kraja ovog meseca, na proleće bi nam stigao prvi voz.

Izvor: Novosti

Pogledajte još