SRAMOTNO: Pet dana odsustva za rođenje deteta i venčanje

Ovo odsustvo smanjeno je za dva dana i zaposleni će imati pravo na pet dana plaćenog odsustva za venčanje ili rođenje deteta. Tokom godišnjeg odmora zaposleni ima pravo na osnovnu zaradu uvećanu za minuli rad tokom tog meseca

Skupština Srbije juče usvojila Zakone o radu i penzijskom i invalidskom osiguranju. Amandman onemogućava da trudnice i porodilje dobiju otkaz.

Zakoni o radu i penzijskom i invalidskom osiguranju usvojeni su juče u srpskom parlamentu. Propise je podržalo 190 poslanika vlasti. Protiv dokumenta o radu glasao je 21, a “crveni taster“ na izjašnjavanju o penzijama pritisla su 22 poslanika opozicije, pišu “Večernje novosti”.

Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je da će novi zakon da pomoći radniku da sačuva posao, a poslodavcu da unapredi posao i zaradi. Govorio je i o protestima sindikata.

- Ne znam šta će smisliti posle vikenda. Ne sporimo nikom pravo da ima politički stav, ni pravo DS da učestvuje u organizaciji protesta, to je sasvim u redu. Samo, sindikati, kao i poslodavci, moraju da vode računa o zaposlenima. Dopunama Zakona o PIO, u narednih deset godina uštedećemo 5,35 procenata bruto društvenog proizvoda – rekao je Vulin.

Poslanik NDS Marko Đurišić kaže da će zaposlenima biti smanjene plate u proseku po dva odsto.

Zakon o radu uvodi novinu da će radnici dobijati minuli rad od 0,4 odsto samo za godine staža kod poslednjeg poslodavca. Ukoliko neko bude proglašen tehnološkim viškom sleduje mu otpremnina koja će biti zbir trećine zarade zaposlenog za svaku godinu rada kod aktuelnog poslodavca. Budući penzioneri moći će da računaju na dve prosečne zarade zaposlenog, a ne tri, koliko su do sada dobijali kao otpremninu. Ugovori na određeno vreme potpisivaće se na dve, a ne na godinu dana kako je bilo do sada.

Prema izmenama Zakona o PIO, od januara 2015. na svakih šest meseci povećava se starosna granica za odlazak žena u penziju, kako bi 2032. ona bila 65 godina i izjednačila se sa uslovima za muškarce. Minimalan radni staž je 15 godina.

Zakon o radu primenjuje se od početka avgusta. Propis o PIO počinje da važi od 1. januara 2015, dok deo koji predviđa da žene koje su rodile jedno dete dobijaju šest meseci dodatnog staža, dvoje – godinu, a troje – dve godine, počinje da se primenjuje tek 2032. godine.

Zaposleni će imati pravo na pet dana plaćenog odsustva za venčanje ili rođenje deteta. Ovo odsustvo smanjeno je za dva dana. Tokom godišnjeg odmora zaposleni ima pravo na osnovnu zaradu uvećanu za minuli rad tokom tog meseca, a ne na prosek svoje plate iz prethodna tri meseca.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.