5 lakih trikova: Sprečite sebe da prekršite dijetu

Možda ste uspeli da izbacite slatkiše, zamenite sladoled grčkim jogurtom i popodnevne grickalice jabukom.
Ali, i dalje se borite sa glasom u svojoj glavi koji vam govori da odustanete od svega i pojedete omiljenu pleskavicu? Evo šta eksperti savetuju da uradite u takvim situacijama.

PROMENITE NAVIKE

Ako vam određene aktivnosti podstiču želju za nezdravom hranom, kao na primer sedenje na kauču posle napornog dana, onda morate promeniti svoje navike. Sedite u fotelju umesto na kauč i popijte kafu umesto što ćete jesti tokom omiljene serije. Tako ćete promeniti vezu u mozgu koja vas tera da jedete grickalice dok gledate televiziju.

IZBELITE ZUBE

Uradite nešto zbog čega ne biste smeli da jedete, recimo stavite traku za izbeljivanje zuba ili nalakirajte nokte. Tako ćete biti zaokupirani i nećete smeti da uzmete hranu. Promenite poriv da umesto da posegnete za hranom, uradite nešto drugo. Recimo, ako ste navikli da kada prolazite pored kuhinje uzmete da prezalogajite nešto, produžite do kupatila i operite zube, isturpijajte nokte ili sredite fioku. Tako ćete promeniti svoju uobičajenu putanju, piše portal Žena.

ZAPITAJTE SE DA LI JE VREDNO TOGA
Jedite samo ono što zaista želite. Da li ste videli najukusniji kolač ikada? Pojedite ga. Želite pomfrit koji možete pojesti bilo kad u toku nedelje? Zapitajte se, da li je vredno toga. Ako vam se nešto jedete, pojedite malo i zadovoljite svoju potrebu.

DRŽITE PRED OČIMA PODSETNIKE
Zašto ste se odlučili na zdrave promene? Da li je to da biste imali više energije ili zato što želite da smršate? Zapišite to i držite kao podsetnik na svom frižideru. Napišite spisak svega što želite da postignete svojim promenama u načinu ishrane i držite to pred očima da biste se podsetili kada sledeći put dobijete želju da pojedete nešto nezdravo.

PROMENITE NAČIN RAZMIŠLJANJA
Umesto da gledate na kolač kao na slatko zadovoljstvo, gledajte na to kao na neprijatelja koji će vas udaljiti sa pravog puta do postizanja tela, energije, zdravlja i samopouzdanja za kojim žudite. Tako će vam kolač biti manje privlačan i manje ukusan. Drugačija perspektiva vas može spasiti i udaljiti od hrane koja vas kontroliše.

izvor: 24sata

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.