Separatisti i Ukrajina se otimaju oko tela stradalih putnika?

Visoki ukrajinski zvaničnik je izjavio danas da su ukrajinska vlada i proruske snage postigli preliminarni sporazum o uklanjanju tela sa mesta nesreće.

Zamenik ukrajinskog premijera Volodimir Grojsman izjavio je da će, prema preliminarnom sporazumu, ukrajinskim hitnim službama i međunarodnim posmatračima biti dozvoljeno da uklone tela i prebace ih na bezbedno mesto.

On, međutim, nije rekao o kom mestu se radi, već je samo kazao da su, do sada, sa mesta nesreće uklonjena 192 tela.

Izveštaji o raspadanju tela žrtava na letnjim temperaturama juče su izazvali veliki gnev širom sveta, naročito u Holandiji budući da su više od polovine žrtava holandski državljani, navodi AP.

Ukrajinska vlada i proruske snage međusobno se optužuju da su ispalili raketu zemlja-vazduh kojom je, kako se pretpostavlja, oboren boing 777 avio kompanije “Malezija erlajnz”.

Kijev tvrdi da su proruske snage već uklonile 38 tela sa mesta nesreće, koje se nalazi u blizini ruske granice i odneli ih u Donjeck koji se nalazi pod njihovom kontrolom, kao i da hoće da prebace ostatke aviona u Rusiju.

Međutim lider proruskih snaga u Donjecku Aleksander Borodaj demantovao je da su tela odneta ili da su se oni na bilo koji način mešali u rad posmatrača.

On je kazao da se zalaže za to da međunarodna zajednica pomogne u čišćenju mesta nesreće pre nego što se tela još više raspadnu.

Avion kompanije “Malezija erlajnz” leteo je iz Amsterdama za Kuala Lumpur sa 298 putnika i članova posade iz 13 zemalja. Više od polovina njih su bili Holanđani.

I dalje se ne zna gde se nalaze crne kutije, a lideri proruskih snaga tvrde da ih nisu pronašli.

Stejt department je saopštio da je veoma zabrinut zbog toga što proruske snage nisu dozvolile posmatračima bezbedan i neometan pristup mestu nesreće. Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki je izjavila da je posmatračima dozvoljeno da budu na mestu nesreće samo 75 minuta u petak i manje od tri sata u subotu.

Ona je dodala da je upoznata sa izveštajima o premeštanju tela, odnošenju delova olupine i kontaminiranju dokaza.

“To je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za sve koji su izgubili voljene osobe i za dostojanstvo koje žrtve zaslužuju”, poručila je Psaki u saopštenju.

(old_image)

foto:Twitter/@RT_com

Twitter/@RT_com
Twitter/@RT_com

Australijski premijer Toni Ebot danas je izjavio da je mesto gde se srušio avion “apsolutno haotično” i izrazio bojazan da će se kontaminiranje dokaza nastaviti.

U avionu se nalazilo 28 Australijanaca i Ebot je rekao da je odnošenje tela prioritet.

- Problem je u tome što je mesto nesreće haotično, apsolutno haotično. Ono što bi trebalo normalno da se dešava na mestu rušenja aviona se ne dešava - kazao je Ebot.

On je dodao da je nekoliko pokušaja da se dopre do olupine aviona, čiji su delovi rasuti na velikom području, osujećeni zbog sukoba između ukrajinskih i proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Kompanija “Malezija erlajnz” je objavila da će vratiti sav novac svima koji žele da vrate kupljene avionske karte.

Putnici mogu zameniti ili otkazati karte za letove do kraja godine bez ikakvih troškova do četvrtka.

Portparol ove avionske kompanije danas je potvrdio da će svima koji otkažu karte biti vraćen sav novac i da će troškove snositi “Malezija erlajnz”.

Izvor: Blic

Pogledajte još