Nikako do posla? Ovo su tražena zanimanja!

Iako se do posla u Srbiji teško dolazi, Nacionalnoj službi za zapošljavanje ipak pristižu obaveštenja kompanija o potrebnim radnim mestima.

Već duži vremenski period traže se, sa završenom četvorogodišnjom srednjom školom, zanimanja kao što su: operater na CNC mašinama, autotroničari/mehatroničari, knjigovođe, računovođe, zanimanja u oblasti nege starih, medicinska sestre i kozmetičari.

- Traženi su i: elektrotehničari elektronike, računara, računarskih mreža i telekomunikacija, tehničar mehatronike, tehničar za biotehnologiju, za kompjutersko upravljanje, radnik na obezbeđenju – kažu u Nacionalnoj služni za zapošljavanje.

Sa završenom višom školom i fakultetom potrebni su inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, inženjeri elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama.

Posao mogu da nađu i matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolozi, kardiolozi, oftalmolozi, ginekolozi) i farmaceuti.

Prema analizi Nacionalne službe za zapošljavanje brže do posla dolaze zidari, tesari, keramičari, prodavci, konobari, kuvari, vozači, frizeri, knjigovođa, diplomirani ekonomista i diplomirani građevinski inženjeri, kao i informatičari, programeri.

- Bez obzira što beležimo nešto veću potražnju za ovim profilima, ne možemo reći da se radi o deficitu, već možemo govoriti samo o tome da se ljudi ovih profila mogu brže ili lakše zaposliti, naročito ako se radi o kandidatima koji imaju veliko radno iskustvo.

Slobodno možemo reći da su sva ostala zanimanja suficitarna, odnosno da postoji znatno veći broj lica na evidenciji nezaposlenih od potreba poslodavaca za zapošljavanjem – kažu u Nacionalnoj služni za zapošljavanje.

izvor: telegraf

Pogledajte još