Dame, čuvajte se: Bakterije vrebaju iz vlažnog kupaćeg

Leti su učestaliji problemi, koje uglavnom uzrokuje ešerihija koli. Ako je infekcija zahvatila gornje urinarne puteve, i stigla do bubrega, javiće se povišena temperatura

Ešerihija koli je uzročnik u gotovo 40 odsto urinarnih infekcija koje uglavnom pogađaju žene. Kad se ova bakterija zapati u urinarnom traktu ubrzo se javljaju i tipični simtomi: učestalo i bolno mokrenje, zamućen ili sukrvičav urin, i probadanje u donjem delu stomaka i krstima.

Doktor Đorđe Aleksić, urolog u KBC “Zvezdara”, objašnjava zašto ove bakterije mogu relativno lako da dospeju u bešiku i tamo da izazovu infekciju:

- Put koji bakterije treba da pređu do mokraćne bešike kod žena je dosta kraći, pa je i rizik od razvoja urinarne infekcije veći. Jedan od glavnih predisponirajućih faktora za ulazak bakterija u bešiku je seksualni odnos.

Kako se zaštititi?

Doktor Đorđe Aleksić navodi koje su najbolje mere prevencije nastanka urinarnih infekcija:
- Najbolje je uzimanje dovoljnih količina tečnosti, od litar i po do dva litra dnevno, najbolje vode. Važno je i redovno pražnjenje mokraćne bešike u toku dana kako bi se skratilo vreme boravka bakterija u bešici i sprečilo njihovo umnožavanje. Mokrenje se preporučuje i odmah nakon seksualnog odnosa, a vlažan kostim valja promeniti odmah nakon kupanja.

Infekcije urinarnog trakta obično nastaju od bakterija koje potiču iz debelog creva i koje se normalno nalaze na koži od anusa do vaginalnog otvora. Jedan broj infekcija kod žena vodi poreklo od bakterija koje potiču iz vagine i koje kolonizuju kožu oko otvora uretre.

U normalnim okolnostima bakterije dospele u mokraćnu bešiku eliminišu se tokom mokrenja. Međutim, sluznica nekih žena je podložna za vezivanje bakterija, čemu doprinose i loše navike poput dugotrajnog nošenja mokrog kostima i laganije oblačenje u promenljivim klimatskim okolnostima.

Ako su simptomi izraženi, posebno ako se pojavila povišena temperatura, terapija se započinje odmah.

- Najpre se kreće sa antibiotikom širokog spektra dejstva za koji se iskustveno zna da pokriva najčešće uzročnike urinanih infekcija. U slučaju blage ili netipične simptomatologije najbolje je uzeti sediment urina i urinokulturu i na osnovu tih rezultata započeti terapiju - kaže dr Aleksić.

Jednostavne urinarne infekcije mogu da se leče i uroantisepticima umesto antibioticima kako bi se na taj način sprečila kasnija pojava gljivičnih infekcija. Lečenje nekomplikovanih urinarnih infekcija kod žena može da traje od tri do pet dana, a slučaju da je infekcija zahvatila i gornje urinarne puteve od 10 do 14 dana.

Ako je infekcija zahvatila gornje urinarne puteve, i stigla do bubrega, javiće se povišena temperatura, i tada je terapija komplikovanija i duža. Kada je prethodna upala samo smirena, a nije izlečena, mogu da se jave ponavljane infekcije. U tom slučaju predlaže se preventivno uzimanje uroseptika u dužem vremenskom periodu, obavezno uveče.

izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.