Kažite zbogom dijeti i vežbanju - smršajte kilogram nedeljno!

Savršena računica mršavljenja je jedan kilogram manje nedeljno, a taj ideal možete postići ukoliko svaki dan budete unosili 500 kalorija manje nego inače. To ne znači da morate da se držite drastičnih dijtea i sumanuto brojite kalorije – mršavljenje je u stvari stvar dobre organizacije, sitnih trikova i sticanja navika za koje će vam se nakon kratkog vremena činiti da ih praktikujete oduvek.

1. Izbegavajte orašasto voće
Orašasti plodovi sadrže masnoće dobre za srce, ali i puno kalorija: šaka prženog raznovrsnog orašastog voća ima oko 175 kalorija, a osoba u proseku pojede tri šake, odnosno 525 kalorija. Stoga ih izbacite u potpunosti, a ako, ipak, ne možete da im odolite, jedite pistaće – jedna šaka ima 159 kalorija, a skidanje ljuske usporiće grickanje.

2. Ne jedite ispred TV-a
Ukoliko jedete dok gledate TV poješćete 288 kalorija više. Jedite za stolom, a jedan sat gledanja televizije zamenite za laganu šetnju. Tako ćete potrošiti 527 kalorija.

3. Jedite iz manjih tanjira

Tanjire standardne veličine zamenite za one dva i po centimetara manje. Ješćete 20 do 25 odsto manje i uneti do 500 kalorija manje, a osećaćete se jednako siti.

4. Brojite čips i krekere
Nemojte bezumno jesti čips dok se kesica ne isprazni. Izvadite ih otprilike petnaest, stavite u posudu, a ostatak odložite. Tako ćete uneti svega 140 kalorija, a žudnja za grickanjem biće zadovoljena.

5. Pijte alkohol sa limunom
U raznim alkoholnim koktelima može se skupiti bombastičnih 800 kalorija, a izbeći ćete ih ako pijete destilirani alkohol ili alkoholna pića pomešana s mineralnom vodom, tonikom, sokom od brusnice ili sa isceđenim limunom.

6. Jedite manje testenine
Testenine ne morate da se odreknete, ali normalna porcija bila bi ona koja stane u šoljicu. Ali, obično za jedan obrok pojedemo puno više, a te ogromne porcije mogu sadržati i 1.000 kalorija. Pojedete li dve šoljice rezanaca, izbeći ćete oko 600 kalorija.

7. Nemojte pojesti sve sa tanjira
Za svakim obrokom ostavite 25 odsto hrane na tanjiru. Ostatke sačuvajte za idući dan. Ukoliko unosite dnevno 2.000 kalorija ili više, na ovaj način smanjićete tu brojku za 500.

8. Spavajte dovoljno
Nedostatak sna tera nas da se "razbuđujemo" hranom. Istraživanje je potvrdilo da ljudi koji spavaju šest sati ili manje jedu puno više tokom celog dana. Spavajte sedam ili osam sati i unećete oko 1.000 kalorija manje.

9. Pijte napitke bez šećera
Pola litr čaja sa dodatim voćnim sokom može imati 400 i više kalorija. Istu količinu kalorija izbeći ćete ako pijete napitke bez dodatog šećera.

10. Za doručak jedite jaja, a za ručak supu
Za doručak pojedite dva kuvana jajeta – zasitiće vas i u ostatku dana poješćete oko 400 kalorija manje. Za ručak ili večeru pre glavnog jela pojedite tanjir niskokalorične supe i tako ćete za svakim obrokom pojesti oko 130 kalorija manje. Ukupno ćete u danu unijeti oko 650 kalorija manje.

Izvor: Opustise.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.