ŠOK: Seks u braku češće odbijaju muškarci?!

Kako pokazuju istraživanja, poslednjih godina je sve više brakova i dugih veza u kojima nema seksa.

Iako je uvreženo verovanje da su žene te koje odbijaju seks, istraživanje je ipak pokazalo da je situacija zapravo suprotna. Naime, kad nema seksa u braku, "ne" najčešće dolazi upravo od muškaraca.

Šta bi trebalo da učinite s takvim brakom? Da li bi trebalo da zbog nedostatka seksa podnesete zahtev za razvod ili da prekinete dugu vezu? Na ova prilično jednostavna pitanja, nema jednostavnog odgovora.

- Ostanak ili izlazak iz braka u kome nema seksa zavisi i od drugih stvari, ali i od toga koliko je uopšte nekim ljudima seks važan. Takođe je potrebno utvrditi zbog čega nema seksa, ali i koliko dugo je izostao seks. Na primer, ako nema seksa pet meseci, to može da znači da jednog od partnera muče neki problemi, ali ako seksa nema već tri godine, onda je situacija ozbiljnija - objašnjava Trejsi Koks.

Da li seks izostaje jer vam se partner više ne sviđa?

Ovo se najčešće događa u vezama i brakovima u kojima je zajedništvo nastalo na nekim drugim temeljima ali bez "prave" seksualne hemije.

Kako objašnjava Trejsi Koks, i u takvim vezama na početku ima seksa, jer se najčešće partnerka uveri da je taj muškarac jako dobar "materijal" za duge staze i da bi ga trebalo prihvatiti i voleti. Ali vreme nosi svoje i žena se odjednom nađe u situaciji da joj partner više nije seksualno privlačan. Rezultat je - brak ili veza bez seksa.

- Ako nema seksualne privlačnosti, veza neće opstati. Nemojte me pogrešno shvatiti, važno je da se ljudi povežu na svim nivoima, ali seksualna hemija je jedna od ključnih - ističe Trejsi Koks i dodaje da ne bi trebalo ulaziti u ozbiljne veze ako taj element nije dovoljno jako izražen odmah na početku. Kasnije se definitivno neće razviti.

A šta da uradite ako se nalazite u takvom odnosu? Odluka je, naravno, na vama. Ako mislite da se seksualna privlačnost s vremenom može probuditi, dajte sve od sebe da to i ostvarite. Ako pak ne ide, onda nema smisla biti u odnosu u kome postajete sve depresivniji.
- To je naučno dokazano. Ako nema seksa, oba partnera postaju s vremenom depresivna, a na kraju i fizički češće oboljevaju od raznih bolesti - upozorava poznata seksualna terapeutkinja.

Na početku je seks bio strastven i čest, a sada ga uopšte nema.

Ovo je vrlo česta pojava. Pre nego što spakujete kofere i odete, proverite kakva vam je veza izvan spavaće sobe.

- Seks se često koristi kao alat za rešavanje mnogih stvari. Žena ga odbija jer se ljuti na muškarca ili time želi nešto da mu dokaže. Muškarac odustaje od seksa jer ne može da podnese način na koji žena manipuliše seksom. Stvara se začarani krug iz koga je onda teško izaći - navodi Trejsi Koks.

Šta da uradite? Razgovarajte! Vreme je da sednete i jedno drugome sve kažete u lice, naravno, na ljudski prihvatljiv način. Izvadite sve probleme ispod tepiha i pokušajte da ih rešite bez seksa.

Kad se jednom suočite sa svim, postoji velika verovatnoća da će se svi aspekti vaše veze razrešiti. Ovakve veze imaju najviše šanse za uspeh i ponovno buđenje seksualnih aktivnosti i zato nemojte lako da odustajete i dajte sve od sebe. Ako baš ništa ne pomaže ili jedan od partnera zapravo nema ozbiljnu nameru da reši nakupljene probleme, onda je prekid, nažalost, jedino moguće rešenje.

Postoje brojni razlozi zbog kojih seks u braku nestaje.

- Šta god da je, s tim se treba suočiti. Seks nije najvažnija stvar u braku, ali ako ga nema, onda postaje najveći problem. Nedostatak seksa u dugoj vezi ili braku donosi brojne psihološke probleme i narušava samopouzdanje. Rezultat su dve nesrećne osobe. Uvek savetujem da partneri prvo pokušaju da reše probleme razgovorom, pa čak i stručnom pomoći, ako su problemi psihološke prirode, kao i posetom lekaru ako je stvar fizičke prirode. Ako uočite da zaista ništa ne pomaže i da dugo stojite na istom mestu, napustite taj brak ili vezu, jer život je samo jedan i nemojte da dozvolite sebi da ga živite nesrećni - poručuje Trejsi Koks.

Izvor: 24sata

Pogledajte još