Besparica glavni krivac što se Srbi ne rađaju u većem broju

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da ta strategija nije bila primenljiva jer je, odmah po njenom donošenju 2008. godine, nastupila svetska kriza.

U saopštenju-odgovoru poslaniku Aleksandru Čotriću, koji je resornog ministra Aleksandra Vulina javno upitao o rezultatima te strategije, navedeno je da takav nivo rađanja znači da bi sledeća generacija žena bila za trećinu manja po broju u odnosu na sadašnju.

- Sa vrednošću stope ukupnog fertiliteta u Srbiji od 1,4 odsto u 2011. nivo rađanja kod nas je ispod evropskog proseka koji iznosi 1,6 dece po ženi – navedeno je u odgovoru koji je potpisao Vulin.

Strategija za podsticanje rađanja u Srbiji nije mogla da bude u potpunosti primenjena jer je svetska kriza nastupila odmah po njenom donošenju 2008. što je vodilo smanjenju finansijskih mogućnosti države, saopšteno je iz Ministarstva.

Srbija je, dodaje se, i emigraciona zemlja, pa je migracioni saldo od 2008. do 2010. godine procenjen na oko 15.000 godišnje.

Navodeći da je problem niskog nataliteta višedecenijski, iz mnogo razloga, u odgovoru je podvučeno i da su “u normativno pravnom sistemu Srbije mere populacione politike propisane prvenstveno Zakonom o radu, Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom i Zakonom o zdravstvenom osiguranju”.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još