Savet bezbednosti UN glasa o rezoluciji o MH17

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin je izjavio da su konsultacije o predlogu rezolucije bile korisne.

"Nešto smo postigli, videćemo kako će to biti realizovano",
rekao je Čurkin, prenosi Itar-Tas s.

Rezolucijom bi od proruskih snaga u istočnoj Ukrajini bilo zatraženo da omoguće pristup srušenom avionu malezijske kompanije "Malezija erlajnz" sa 298 putnika i članova posade, medju kojima je bilo 37 australijskih državaljna.

Njome bi bila zatražena potpuna saradnja svih zemalja u regionu, uključujući Rusiju.

Australijska ministarka spoljnjih poslova Džuli Bišop je izjavila da očekuje da svih 15 članica SB UN podrže australijski predlog rezolucije, navodi AP.

Čurkin je, medjutim, rekao da je Moskva zabrinuta zbog toga što rezolucija "ne odražava adekvatno neophodnost nepristrasne medjunarodne istrage".

On je kazao da Rusija predlaže da Medjunarodna organizacija za civilnu avijaciju rukovodi istragom, dok se prema australijskom predlogu samo pozdravlja odluka te agencije UN da pošalje tim koji će pružiti pomoć ukrajinskim istražiteljima.

Grant je optužio Rusiju da predlaže amandman za amandmanom da bi odložila usvajanje rezolucije.

"To lični na tipičnu rusku taktiku odlaganja, a jasno je zašto hoće da odlažu",
kazao je on.

Tekstom predloga rezolucije takodje se zahteva da oružane grupe koje kontrolišu mesto nesreće ne diraju delove aviona, lične stvari žrtava i njihova tela, kao i da prekinu vojna dejstva u toj oblasti.

Čurkin je rekao da je Rusija predložila "prekid vatre oko mesta nesreće" i da je Australija prihvatila tu ideju. On nije precizirao koliko bi bila velika oblast prekida vatre.

Rezolucijom bi se zahtevalo da "odgovorni za ovu katastrofu odgovaraju i da sve države u potpunosti saradjuju u utvrdjivanju odgovornosti".

Ruski amabasador u Australiji Vladimir Morozov izjavio je u intervjuu australijskim novinama da će Rusija podržati rezoluciju kojom se traži nesmetani pristup mestu nesreće pod uslovom da se za tu nesreću ne optužuje Rusija, javlja Rojters.

On je rekao da je Moskva spremna da podrži australijski predlog rezolucije kojom bi medjunarodnim istražiteljima bio garantovan pristup olupini aviona koja se nalazi u istočnoj Ukrajini na teritoriji koju drže proruske snage.

"Rusija podržava ovu rezoluciju pod uslovom da se u njoj ne svaljuje krivica ni na koga"
, izjavio je on.

Ukrajinska vlada i proruske snage medjusobno se optužuju da su ispalili raketu zemlja-vazduh kojom je, kako se pretpostavlja, u četvrtak uveče oboren boing 777 avio kompanije "Malezija erlajnz".

Svih 298 putnika i članova posade su poginuli.

Komitet ukrajhinske vlade je saopštio da je do sada pronadjeno 251 telo i 86 delova tela putnika.

izvor: Blic

Pogledajte još