VUČIĆ: Zakon o radu vododelnica prošlosti i budućnosti

Vučić je rekao da je potrebno da usvojimo još neke reformske zakone, poput onog o privatizaciji, i naglasio da ono što je važno jeste da je ovo deo reformi koje treba da dovedu do stvaranje boljeg investicionog ambijenta.

- Zakon o radu nije donet da nekog štiti, već da stvori najbolje moguće uslove za ulaganje u našu zemlju, da poslodavci mogu da ostvare profit, da mogu da plaćaju i zaposle radnike – rekao je Vučić u intervjuu današnjem “Blicu”.

- Kod nas sve mere koje znače nešto dobro za zemlju nailaze na otpore – rekao je premijer, podsećajući i na slučaj “Jata”, kada su tamo bili protiv privatizacije “kada smo objašnjavali da ćemo imati bolju kompaniju, više aviona”.

- Sada niko ne pita šta je sa jednim našim jedinim ispravnim avionom i četiri neispravna aviona, jer sad imamo 10 ”erbasova”. Svi su zaboravili kakve smo muke prošli. E, to je naša Srbija. Za sve dobro moraju da postoje protesti i otpori, ali bez obzira koliko bili snažni ili jaki, moramo da uradimo sve što je važno za budućnost Srbije – rekao je premijer.

On je napomenuo da je i država kriva za jednu stvar – što je prosečna plata u javnom sektoru 62.000 dinara i “kod naše dece san je postao da rade u javnom, a ne u privatnom sektoru”.

- Mi moramo da menjamo tu filozofiju, san mora da bude uspeh zaposliti se u privatnom sektoru – rekao je Vučić i dodao da će se pomoći kroz mere zapošljavanja, Fond za razvoj, subvencionisanim kreditima.

Odgovarajući na pitanja, Vučić je naveo da se situacija sa “Ikarbusom” razvija dobro i uskoro će to biti završeno, kao i FAP.

- Naše rak-rane su Železara Smederevo, Petrohemija, Simpo, i ako te tri kompanije uspemo da rešimo, to bi bio veliki uspeh – rekao je on.

Premijer je naveo i podatak da je na spisku najvećih dužnika za porez “Zastava oružje” sa 70 miliona evra.

- A hiljade ljudi iz te firme je bilo na protestu. Sad ja vas pitam, o čemu se radi? Država uzima od svih poreskih obveznika da bi plaćala za nešto gde se nedovoljno, malo ili nimalo ne proizvodi. Država ih izdržava i još se bune protiv takve države. Nije država ćup iz kojeg može da se uzima koliko hoće i kad god hoće. Nekome morate da uzme da biste nekom dali –
rekao je premijer.

Vučić je napomenuo da je zakon o stečaju i privatizaciji važan.

- Mi hoćemo da pomognemo radnicima u fabrikama u restrukturiranju. Hoćemo da vidimo gde tu ima posla kako bi država pomogla –
rekao je Vučić.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još