Ukrajinski premijer: Rusija je prešla na tamnu stranu!

"Ništa ne očekujem od ruske vlade. Oni su proruske snage snabdeli oružjem i poslali svoje borce. Putin bi trebalo da shvati da je bilo dosta. Ovo nije konflikt izmedju Ukrajine i Rusije. To je medjunarodni konflikt", rekao je Jacenjuk na konferenciji za štampu u Kijevu.

"Rusija je prešla na tamnu stranu, na stranu djavola", naveo je ukrajinski premijer.

On je dodao da je Ukrajina spremna da prepusti koordinaciju istrage pada malezijskog aviona, koji se u četvrtak srušio na istoku Ukrajine, medjunarodnim partnerima na čelu sa Holandijom i ponovio da je zvanični Kijev uveren da su avion oborili "profesionalci".

Jacenjuk je na konferenciji za štampu rekao: "Ukrajina je spremna da prepusti ulogu koordinatora istrage našim zapadnim partnerima. Taj proces bi mogla da predvodi Holandija".

"Trenutno uopšte ne sumnjamo da je avion oboren. To je najverovatnije učinjeno raketom iz raketnog sistema BUK-M1. Jasno je da ovim sistemom ne mogu da upravljaju pijani proruski teroristi. To su učinili profesionalci", rekao je ukrajinski premijer, ukazujući na to da je zvanična Moskva imala ulogu u obaranju aviona.

Avion "boing 777" kompanije "Malezija erlajns", na letu Amsterdam - Kulala Lumpur srušio se 17. jula na istoku Ukrajine, u regionu Donjecka, 60 km od ruske granice, odnosno u zoni sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske.

Poginulo je svih 298 putnika i članova posade - državljana 10 zemalja, medju kojima 192 Holandjana i 10 Britanaca.

Jacenjuk je i juče izjavio da iza obaranja malezijskog aviona verovatno stoji Rusija, budući da takvu akciju mogu da izvedu samo profesionalci, a ne, kako je rekao, "pijane gorile".

"Za uočavanje meta i ispaljivanje raketa su potrebna veoma obučena lica. Moguće je da su ti ljudi stigli iz Rusije", rekao je Jacenjuk u intervjuu za nemački list "Frankfurter zontagscajtung".

Premijer Ukrajine je sugerisao kako je malo verovatno da su proruske snage same oborile avion "Malezija erlajnsa" na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, budući da "znamo da takvim sistemima ne mogu da upravljaju pijane gorile".

Jacenjuk je dodao kako ukrajinske snage nikad nisu koristile rakete tokom konflikta sa proruskim snagama na istoku zemlje i da se "sve rakete zemlja-vazduh koje poseduje Ukrajina nalaze na nekom drugom mestu".

"Spremni smo da javnosti dostavimo sve dokaze i lokacije tih raketa", naveo je on.

Ukrajinski premijer je istakao i da konflikt u njegovoj zemlji nije gradjanski rat nego "intervencija koju predvodi, podržava, finansira i organizuje Rusija" i dodao da je "sad pravo vreme da se zaustavi ruska agresija".

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.