Odbojkaši peti na Prvenstvu Evrope

Odbojkaši Srbije zauzeli su peto mesto na XXVI EP u Turskoj. Srbija je u Istanbulu, u 3. kolu F četvrtfinalne grupe savladala Holandiju sa 3:1 (25:20, 25:23, 21:25 i 25:23) za 92 minuta igre.

Osvajanjem 5. mesta naš tim je obezbedio plasman na EP koje će se igrati 2011.

Meč protiv Holandije, Srbija je odigrala sa samo jednim blokerom Markom Podraščaninom, pošto se Dragan Stanković povredio u meču 2. kola, protiv Češke, a u duelu sa Holandijom plavi su ostali i bez Andrije Gerića. Tokom prepodneva, Gerić se požalio na bolove u leđima. Dr Ljuban Martinović je ustanovio da se radi o povredi leđnih mišića. Gerić je ipak želeo da igra i pre meča je primio inekciju. Igor Kolaković nije želeo ništa da rizikuje, pa je meč na mestu blokera počeo Nemanja Petrić.

- Jako mi je krivo što su me leđa tokom jutra presekla jer ovo mi je verovatno poslednja utakmica u reprezentaciji. Želeo sam da igram bar malo, ali Bog je hteo drugačije. Ali, siguran sam da će mi se otvoriti i neka nova vrata - reko je Andrija Gerić.

Selektor Kolaković je istakao zvog čega je ova pobeda važna:

- Iako ovo ne spada u domen onoga što smo očekivali pred početak takmičenja, mislim da smo u Turskoj dokazali da ovaj tim ima dušu i snagu da se bori sa teškim stvarima. U meču sa Holandijom su bila povređena dva srednjaka i njih je onda zamenio Petrić. Protivnik je bio dosta jak, a mi smo uspeli srcem i dušom da trijumfujemo i dođemo do te pete pozicije, kojom ćemo izbeći kvalifikacije za dalje. Toga su lišeni svi koji su ostali iza nas. Za kraj mogu da kažem da sam zadovoljan pobedom i načinom na koji smo do nje došli.

Na koji način se Nemanja Petrić snašao, usamljen na svojoj poziciji, objasnio je nakon meča:

- To je bilo veliko iznenađenje i za ekipu i za mene i za protivnika. Ovo je prvi put da nam se desilo ovako nešto, tako da smo morali da se snađemo. Ispostavilo se da sam koliko toliko dobro uradio taj posao. Što se tiče samog prvenstva, od početka smo imali nesreću da zapadnemo u dve najteže grupe. Siguran sam da će ili Bugari ili Rusi, od kojih smo gubili, osvojiti šampionat. Mi smo, na kraju, sa ove dve pobede, opravdali učestvovanje i pokazali da smo još u vrhu - rekao je Petrić.

Igru Petrića prokomentarisao je i Bojan Janić:

- Vrhunska igra Petrića na kraju sa dva bloka je bila fenomenalna. To nije lako, posebno što on na toj poziciji nikada nije igrao. U meču sa Holandijom nam je pomogla agresivnost, koja baš i nije bila konstanta u timu tokom prvenstva. Važno je da se na kraju ipak opraštamo pobedom i to je velika stvar. Što se samog šampionata tiče, mislim da smo po kvalitetu mi sa Bugarima I Rusima iznad svih. Prava je nesreća što smo naleteli na njih i moram da dodam da protiv Bugara možda nismo prikazali neku vrhunsku igru, a Rusi su možda za nijansu jači od nas trenutno. Ostao je veliki žal za medaljom jer, da je bio drugačiji sistem, siguran sma da bismo igrali polufinale ili finale - rekao je Janić.

Marko Podraščanin pravi osvrt na čitavo prvenstvo:

- Kada se sve rezimira mislim da smo se prikazali u dobrom svetlu. U meču sa Bugarima smo jedino potvrdili da nam uvek u taj breku pomalo padne koncentracija. Međutim, plasirali smo se na naredno EP i mnogo nam znači da ne igramo kvalifikacije. Sad ćemo verovatno dobiti mesec dana slobodno, što će nam puno značiti da se odmorimo pred samo SP. Čestitam svim saigračima na zasluženoj pobedi. Istakao bih još samo da je Petrić ispao junak meča sa Holandijom sa dva bloka na kraju i nadam se da ćemo svi ovako dobro igrati i u prvenstvima koja nas sada očekuju.

Nikola Rosić ističe važnost pobede protiv Holandije:

- Ovo nam je vratilo samopouzdanje. Naporno smo radili čitavo leto i mislim da smo sada na kraju i dokazali da nam je mesto među najboljima. Samo dva poraza su nam oduzela šansu da se borimo za medalju, ali mislim da je pobeda na kraju popravila čitav utisak.

U poslednjoj utakmici koju smo igrali na šampionatu evrope u Turskoj, tokom prva dva seta, Srbija je bila konkretnija i uspešnija. Holanđani nisu imali rešenje za raspoložene izabranike Igora Kolakovića. U trećem setu, Holandija je u finišu stigla do prednosti, kojom je smanjila rezultat na 2:1 u setovima. U četvrtom setu, protivnik je vodio i sa šest poena prednosti, ali sa dva fantstična bloka Nemanje Petrića u finišu, Srbija je stigla do dve meč lopte. Druga je realizovana za trijumf od 3:1 i peto mesto na XXVI EP 2009. Naredno prvenstvo evrope igraće se u Češkoj i Austriji 2011. godine.

Ovim takmičenje od nacionalnog tima najverovatnije su se oprostili Andrija Gerić i Nikola Grbić. 

Katarina Stojković

Pogledajte još