Sećanje na žrtve 11. septembra

NJUJORK, 11. septembar 2009. (FoNet) - U okviru obeležavanja Nacionalnog dana sećanja na žrtve terorističkog napada od 11. septembra 2001. godine, na mestu nekadašnjeg trgovinskog centra u Njujorku, članovi porodica nastradalih će pročitati imena svih žrtava, a biće odata počast žrtvama s četiri minuta ćutanja.

Toga dana, 19 terorista preuzelo je kontrolu nad četiri aviona American Airlinesa i izvelo najveće terorističke napade u istoriji. Dva aviona udarila su na "kule bliznakinje" Svetskog trgovinskog centra u Njujorku koje su se potpuno srušile, treći avion se srušio na jedno krilo zgrade Pentagona u Vašingtonu, dok se četvrti, posle borbe putnika sa otmičarima, srušio u Pensilvaniji.

Život je u napadima izgubilo oko 3.000 osoba, uključujući i napadače.

Danas će širom SAD biti održani komemorativni skupovi, a ovaj je datum proglašen nacionalnim danom žalosti i sećanja na žrtve.

SAD su za napade optužile terorističku mrežu Al Kaida saudijskog islamskog teroriste Osame bin Ladena. Oko mesec dana kasnije Amerika je u potragu za snagama Al Kaide povela koaliciju međunarodnih snaga na Avganistan. (kraj) sv 10:16

Pogledajte još