Odumiranje Srbije, broj novorođenih rekordno nizak

Prvi put majka sa 40 godina. Zbog posla na određeno vreme, Tatjana Tošović je trudnoću odlagala do poslednjeg trenutka.

Tek kad je shvatila da bi mogla da ostane bez potomstva, Tatjana se odlučila na taj korak. Ipak, kaže, u Srbiji nije lako biti roditelj.

"Fali mi sigurnost, sigurnost u svakom smislu. Da li možemo da ostanemo ovde, da se nadamo nečemu boljem ili ne", kaže Tatjana.

Kako bi podstakla rađanje, Vlada Srbije je 2008. godine donela strategiju, ali ona nije dala značajne rezultate. Nezaposlenost i nerešeno stambeno pitanje i dalje su najveće prepreke na putu roditeljstva.

"Predložiću na sednici Odbora inicijativu da se svakom trećem detetu omogući besplatan boravak u vrtiću. Ono što bi bila značajna mera, to je ta besplatna vantelesna oplodnja, kao i stopostotna isplata naknada trudnicama", ističe Dubravka Filipovski iz Odbora za prava deteta.

Od ukupnog broja parova koji imaju decu, svaki drugi ima samo jedno dete. Pre jednog veka, mali broj dece bio je privilegija bogatih. Danas su granice pomerene i niske reproduktivne norme prihvataju svi, bez obzira na socijalni položaj.

"Problem je što, baš kao posledicu niskih reproduktivnih normi, imamo intenzivno starenje stanovništva. Nisu mogući veliki pomaci u broju živorođenja s obzirom na to da imamo mali broj žena u fertilnom periodu, a biće ih sve manje", objašnjava demograf Goran Penev iz Instituta društvenih nauka.

U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 dece, a umre više od 100.000 građana. Ukoliko se taj trend nastavi, prema projekcijama demografa, Srbija bi do 2060. godine mogla da ima 4.900.000 stanovnika, odnosno trećinu manje nego sada.

Izvor: RTS

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.