Potresno pismo koje je lekar iz Gaze uputio Obami: Imate li vi srce?!

"Protekla noć je bila ekstremna. "Kopnena invazija" na Gazu rezultirala je mrtvim, krvavim, raskomadanim i teško povređenim Palestincima... Brojni povređeni, svih uzrasta, svi redom civili, svi nevini.

Heroji u ambulantama i svim bolnicama u Gazi rade smene od 12 do 24 sata, bledi su od izmorenosti i nadljudskih napora (bez plate u bolnici Shifa u protekla četiri meseca). Oni brinu, pokušavaju da budu razumni u ovom haosu beživotnih tela svih veličina i godišta, udova, onih koji mogu hodati i onih koji su nepokretni, onih koji krvare i onih koji su iskrvarili, onih koji dišu i onih koji su izdahnuli. Ljudi!

Sada, "najmoralnija armija sveta" tretira te ljude kao životinje.

Moje poštovanje prema ranjenima nema granicu, u njihovoj odlučnosti da pomognu usred velike boli, patnje i šoka, moje poštovanje prema bolničarima nema granicu. Moja bliskost s Palestincima daje mi snagu, iako često samo želim vrisnuti, čvrsto zagrliti nekoga, plakati, zagrljajem zaštititi dete prekriveno krvlju. Ali to ne možemo sebi da priuštimo, a ne mogu ni oni.

Ponovo bleda lica. O, ne! Ponovo stižu desetine povređenih. Još uvek u ambulanti imamo lokve krvi, hrpe krpa natopljenih krvlju koje moramo počistiti. Čistači lopatom čiste krvavu odeću, komade tkiva, kosu ubijenih... Sve to kako bi sve bilo spremno za sledeće žrtve. I onda sve ispočetka. Više od 100 osoba smo primili u poslednja 24 sata u bolnici Shifa. Previše i za dobro opremljenu bolnicu, ali mi ovde nemamo struje, vode, lekova, kreveta, instrumenata, operacijskih sala, monitora... Sve je zarđalo jer je doneseno iz muzeja starih bolnica. Ali, ti heroji se ne žale. Oni odlučno nastavljaju sa svojim radom, poput velikih ratnika.

I dok vam pišem ove reči, sam na krevetu, suze mi teku - beskorisne suze boli i tuge, besa i straha. Ovo se ne događa!

Upravo sada, orkestar izraelske ratne mašinerije počinje opet svoju groznu simfoniju. Upravo sada, rakete izraelske mornarice sleću na obalu, iznad nas lete avioni F16 i helikopteri Apache. Toliko toga napravljeno i finansirano od strane SAD-a.

Gospodine Obama, imate li vi srce? Pozivam vas da provedete jednu noć s nama u bolnici. Uveren sam da bi to promenilo istoriju. Niko sa srcem i tolikom moći ne bi mogao otići iz bolnice Shifa, a da ne ostane odlučan u nameri da zaustavi pokolj palestinskog naroda.

Ali, oni bez srca, nemilosrdni, ponovo su isplanirali napad na Gazu. Reke krvi nastaviće da teku u noći. Čujem da su upalili svoje instrumente smrti. Molim vas, učinite što možete. Ovo, ovo se ne može nastaviti!".

izvor: index.hr

Pogledajte još