Zidovi truju stanare: Otkriven uzork smrada u stanovima u bloku 72

Posle godina podstanarskog staža Danijela i Zoran Biga uselili su se u stan u novoizgrađenom naselju u Ulici Mileve Ajnštajn, u novombeogradskom Bloku 72. Iako su mislili da njihov stan miriše na novo, posle opomena prijatelja i razgovora s komšijama shvatili su da nešto nije u redu, prenosi B92.

- U neko doba su počeli naši prijatelji da nam ukazuju da im garderoba, kad odu od nas, jako smrdi - priča Danijela.

Miris koji podseća na benzin izbija iz zidova u većini stanova ove zgrade već mesecima. Posle konsultacija sa stručnjacima i investitorom uradili su analize isparenja.

- Oni su isto postavljali neke kolektore u nekoliko stanova i mere koncentraciju tih hemikalija i isparenja u vazduhu - kaže Danijela.

Posle nedelja čekanja, straha i sumnje stanara, neki od rezultata koji su stigli ukazuju na to da jesu registrovane različite materije poput benzena, okluena, akrolina, fenantrena, ali prema rečima Milana Milutinovića iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, njihova koncentracija nije opasna.

- Registrovane su niske koncentracije koje u akutnom smislu ne mogu da dovedu do nastanka neke bolesti. Možda bi takve koncentracije imale uticaj na zdravlje kada bi bili izloženi duži vremenski period - objašnjava Milutinović.

Kod osetljivih osoba od ovih isparavanja mogu se javiti alergija, kašalj ili glavobolja, zato je svim stanarima još ranije ponuđeno preseljenje u naselje Stepa Stepanović.

Direktor Građevinske direkcije Srbije, Nebojša Šurlan, kaže da je posle zvaničnih rezultata, kupcima stanova ponuđena i druga opcija.

- Svako ko bude hteo može da izađe iz stana, da iznajmi drugi stan. Građevinska direkcija će refundirati troškove života u tom drugom stanu do 5 evra po kvadratu na mesečnom nivou i troškove preseljenja, kao i Infostan i struju u stanu u Ivana Ribara, dok se ovaj problem ne sanira - objašnjava Šurlan.

Budući da se još ne zna kako su ove materije dospele u stanove, istraživanja se nastavljaju sve dok se ne otkrije uzrok i rešenje ovog problema. Stanarima je takođe obezbeđeno da na Vojnomedicinskoj akademiji urade testove kako bi proverili svoje zdravstveno stanje.

Izvor: B92, Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.