Vaše dete neće da uči, a hoće tablet? Imate sreće, stiglo je "pametno obrazovanje"

Predstavljamo vam COPRIX: Budućnost "pametnog" obrazovanja u Srbiji

U dobu u kom je sve prilagođeno pojedinačnom korisniku, samo obrazovanje zaostaje. Coprix je rešio da to promeni i ponudi obrazovanje za "tablet generaciju".

Ljudi iz Coprixa su prepoznali veliki problem koji muči obrazovni sistem - Kako preneti potrebno znanje koristeći zvaničan plan i program rada, ali tako da bude zanimljiv deci koja na svakodnevnom nivou koriste pametne uređaje i kojoj štampani materijal jednostavno više ne drži interesovanje?

"Edukativna platforma je osmišljena tako da prati zvanično gradivo i standarde, ali da ih prezentuje na nov, zabavan i zanimljiv način. Naša platforma u realnom vremenu analizira način rada svakog deteta i prilagođava se svakom detetu pojedinačno, sa ciljem da se svakom detetu pomogne da ostvari svoj maksimalni potencijal." - rekla je Ana Koprić iz Coprix Media za Nadlanu.

(old_image)

foto:coprix prt scr

Nije u pitanju još jedna igračka koja će detetu odvući pažnju od onoga što mora da se nauči, čak naprotiv. Deca su oduševljena time što mogu da koriste pametan uređaj i obave svoju obavezu u isto vreme - kao da ste im dali sladoled za ručak!

Za sada Coprix Media nudi aplikacije za učenje pisanja i matematike za osnovnu školu, ali nastavljaju sa radom na drugim predmetima.

(old_image)
foto:coprix prt scr

"Aplikacije i način ocenjivanja su formirani u skladu sa standardima, a u saradnji sa mnogobrojnim učiteljima iz Srbije." kaže Ana Koprić.

Učitelji su dali veliki doprinos razvoju ovih aplikacija, jer su skrenuli pažnju na probleme sa kojima se susreću kada rade sa štampanim materijalom, pa ove aplikacije neće imati taj tip problema.

Sad se verovatno pitate gde su onda dokazi da deca bolje uče na ovaj način? Ana Koprić odgovara i na to pitanje:

"Obzirom da su aplikacije tek prošlog meseca zvanično izašle iz faze Beta testiranja, možemo da se pohvalimo da su sistemi postavljeni vec u 2 škole,u Beogradu i Staroj Pazovi.

Obe škole su opremile po 1 učionicu gde će se deca iz prvih razreda smenjivati na časovima kako bi svi imali mogućnost da rade na ovom inovativnom sistemu učenja.

(old_image)
foto:coprix prt scr

U toku beta testiranja primećen je značajan napredak dece u smislu dužeg interesovanja za zadatke, bržeg usvajanja gradiva, reprodukcije gradiva, kao i opšteg interesovanja u smislu da deca koja rade sa našim aplikacijama nastavljaju da diskutuju o tome sta se desilo na času i na odmorima kao i sa roditeljima kod kuće."

Aplikacije su za sada dostupne samo školama, međutim, Coprix Media planira da ih uskoro pusti i na Google Play Store, tako da će biti dostupne svima koji imaju Android uređaj. Na ovaj način će roditelji dece predškolskog uzrasta moći sa decom da prođu gradivo koje će se raditi u školi, a deca će se upoznati sa onim što ih očekuje u školi.

(old_image)
foto:yayimages

U svetu koji se zauvek promenio, gde se budimo uz tehnologiju, spremamo obroke, čitamo knjige, može se reći da je tehnologija uticala na sve.

Kako onda da ne utiče na obrazovanje?

Na kraju krajeva, mlađe generacije napreduju zahvaljujući radoznalosti, a ta radoznalost se usmerava na to da "pročeprkaju" i oni malo po najnovijim tehnologijama.

Šta vi mislite, da li će ovaj novitet pomoći vašoj deci?

T.D.

Pogledajte još