Velike firme jače od Zakona o radu: Novi zakon ne važi za ove firme

Nova pravila koja donose izmene Zakona o radu osetiće odmah samo oni koji rade kod privatnika.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu rada, i posle izmena, Zakon o radu biće samo donja granica onoga što radniku može da omogući poslodavac. A sve iznad toga garantuju im kolektivni ugovori.

Šta od povlastica imaju oni kojima je poslodavac država? Tako zaposleni u „Putevima Srbije“, koji su kolektivni ugovor obnovili 25. aprila, imaju pravo na regres od 37.920 dinara.

I „Srbijagas“, zvanično najveći srpski gubitaš sa 50 milijardi dinara minusa, ima kolektivni ugovor, koji za rad praznikom predviđa naknadu od 150 odsto. U „Srbijagasu“ nismo mogli da dobijemo odgovor da li će poslovodstvo inicirati promenu kolektivnog ugovora zbog izmene zakona.

Slično su reagovali i u PTT Srbija, čiji generalni direktor Milan Krkobabić takođe nije hteo da odgovori da li će menjati kolektivni ugovor. Početkom godine, u jeku rasprave o izmenama Zakona o radu Krkobabić se hvalio kako je sa sindikatima firme potpisao socijalno najodgovorniji kolektivni ugovor, koji će važiti tri godine. Taj ugovor radniku garantuje 15 odsto veću zaradu za radu u dve smene.

I „Železnice Srbije“, koje za plate dobijaju pare iz budžeta, imaju kolektivni ugovor, ali ne tako povoljan za radnike kao u ostalim JP. U ovoj firmi se može čuti da će se zatražiti novi pregovori oko kolektivnog ugovora.

PROSEK PLATA
62.000 dinara prosečna plata u javnim preduzećima
39.000 dinara prosečna plata u privatnim firmama

EFEKTIVAN RAD U TOKU DANA
3,45 sati javna preduzeća i administracija
7,18 sati privatne firme

izvor: blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.