Zloupotreba: Studenti se izjašnjavaju kao Romi samo dok ne upišu fakultet

Afirmativna mera za Rome, kako je Mihajlović objasnio, osim besplatnog školovanja, znači i smeštaj u domu i stipendije, pa ne čudi što se sve više Srba, Bugara i Mađara izjašnjavaju kao Romi.

"Do danas su na fakultete prijavljena 162 kandidata Roma, očekujemo do kraja upisa njih oko 230. Već imamo 30-ak studenata koji su naprasno postali Romi i traže da se upišu po olakašnim uslovima", naveo je Mihajlović.

Kada su u pitanju srednjoškolci, od 480 Roma koji su tražili upis po afirmativnim merama, njih 150 su pripadnici većinskog naroda i iz drugih nacionalnih zajednica, rekao je Mihajlović.

Da su u pitanju lažni Romi, može se zaključiti i po prezimenu kandidata, rekao je Mihajlović.

"Romi nikad nisu živeli u reprezentativnim delovima Beograda, ali nam u prijavama i odatle nam stižu kandidati", naveo je predsednik Nacionalnog saveta Roma.

Pripadnici ove manjinske zajednice u kojoj oko 80 odsto njih nema završenu osnovnu školu, uglavnom se upisuju na medicinu, prava, Fakultet organizacionih nauka.

Mihajlović podseća da nema mogućnosti da neko bude sprečen da se upiše na fakultet, zato što se "naprasno izjasnio kao Rom".

Kako je rekao, jedan od nedostataka afirmativnih mera je to što nema praćenja da li Romi koji upišu fakultet dođu do diplome, ali je najavio da će to će biti promenjeno u novoj školskoj godini.

Mihajlović je zaključio da na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima pripadnika romske nacionalnosti sa završenim master i doktorskim studijama.

Izvor: RTS

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.