Holandija preuzela istragu uzroka pada MH17, Australija sumnja u zataškavanje dokaza

Identifikacija ostataka mogla bi, prema rečima holandskog premijera Marka Rutea, potrajati nekoliko nedelja ili meseci.

S mesta pada aviona na području koje kontrolišu proruske snage jutros je oko 200 tela prebačeno vozom-hladnjačom u Harkov, gde će ih preuzeti članovi holandskog koordinacionog centra, a potom će sutra prva tela biti transportovana avionom u Ajndhoven, u južnoj Holandiji, rekao je Rute.

Vođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj, rano jutros po lokalnom vremenu, predao je malezijskim stručnjacima crne kutije oborenog putničkog aviona. U isto vreme predsednik Rusije Vladimir Putin i holandski premijer Mark Rute ponovo su razgovarali o međunarodnoj istrazi pada aviona "Malezija erlajnsa" na istok Ukrajine i pozvali na hitan i bezuslovan prekid vatre na tom području.

Tom prilikom su dve strane u sedištu samoproklamovane Donjecke Narodne Republike u Donjecku potpisale dokument, koji je Borodaj nazvao "protokolom kojim se finalizuje ova procedura".

Predstavnik Malezijskog saveta za nacionalnu bezbednost, pukovnik Mohamed Sakri, novinarima je rekao da su dve crne kutije "u dobrom stanju".

"Dokazi na mestu gde se srušio malezijski putnički avion u istočnoj Ukrajini su kontaminirani i manipulisani u ogromnim razmerama"
, izjavio je danas australijski premijer Toni Ebot, nazvavši to "zataškavanjem".

Ebot, čija je vlada sastavila predlog rezlucije koju je Savet bezbednosti UN juče usvojio, a kojom se zahteva omogućavanje potpunog pristupa mestu nesreće koje se nalazi na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga, priznao je da je postignut napredak, ali je istakao da ima još dosta posla.

"Pred nama je još dug, dug put. Posle zločina dolazi zatškavanje. Ono što smo do sada videli je manipulisanje dokazima industrijskih razmera. To se mora prekinuti", kazao je Ebot.

Izvor: RTV

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.