Kad drugo ne pomaže: Dodik bi trebalo da ide na jogu

To je Hilov odgovor na Dodikov zahtev upućen Predsedništvu BiH i ministru inostranih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji da pokrenu postupak proglašenja tog američkog zvaničnika osobom nepoželjnom u BiH.

"Ja samo radim svoj posao. i ne mogu se brinuti o tim stvarima. Čini mi se da svaki put kad govorim o gospodinu Dodiku, njegov krvni pritisak poraste. Naravno, to me brine. Jedan moj prijatelj, Srbin, predložio je da mu preporučim jogu", kazao je Hil novinarima u Foči.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je prošlog četvrtka, 17. jula, zatražio od članova Predsedništva BiH i ministra Lagumdžije da pokrenu postupak proglašenja otpravnika poslova Ambasade SAD Nikolasa Hila osobom nepoželjnom u BiH.

Dodik je tada rekao da na time traži zaštitu institucije predsednika Republike Srpske od "neprimerenih napada", kao i zaštitu dostojanstva svih institucija u BiH predviđenih Dejtonskim sporazumom i Ustavom.

Predsednik RS je ocenio i da je Hil svojim izjavama o korupciji u vrhu vlasti RS "izašao ne samo iz okvira diplomatskog govora i odnosa prema unutrašnjepolitičkim temama zemlje-domaćina, nego i iz okvira pristojnog govora uopšte".

Prethodno je Hil u Tuzli izjavio da u RS "ključa nezadovoljstvo zbog endemske korupcije lidera tog entiteta, kronizma, dilova kojima se bogate članovi porodice, priča o luksuznim nekretninama u Beogradu i na Kipru, o sudijama RS koje su pritegnute kako bi ignorisale mito i osigurale da predmeti korupcije nikada ne ugledaju svetlo dana u sudnicama".

Dodik je zbog toga nazvao Hila "patološkim lažovom i dokazanim smutljivcem" i optužio ga da u SAD šalje "lažne izveštaje".

Mediji u Sarajevu danas su, pozivajući se na nezvanične izvore, objavili da je ministar spojnih poslova BIH, Zlatko Lagumdžija obavestio Predsedništvo BiH da ne postoje uslovi da otpravnika poslova Ambasade SAD u Sarajevu Nikolasa Hila proglase personom non grata u BiH.

Izvor: Beta

Pogledajte još