Ježite se od gužve na granici? Evo kako da je izbegnete!

Vašu zamisao o idiličnom odmoru i dobro raspoloženje u mnogome mogu da pokvare dugački redovi na graničnim prelazima. Od početka sezone godišnjih odmora, carinici dobiju posebno veliki obim posla, pa procedura prelaska granice često dugo traje. Evo kako da prevaziđete agoniju prolaska granice.

Turistička letnja sezona počinje od 15. juna, a njen pun intenzitet počinje po završetku školske godine i traje sve do 15. septembra. U ovom periodu se povećava frekventnost saobraćaja na putevima u pravca od i ka graničnim prelazima.

Prelaženje granice bude poprilično otežano posebno za vreme vikenda, a “turistički špic” počinje u četvrtak veče i traje do nedelje uveče. Dani kada se saobraćaj osetno pojačava na putevima prema graničnim prelazima su četvrtak, petak, subota i nedelja.

Intenzitet saobraćaja se smanjuje tek u nedelju uveče, pa se putnicima savetuje da za odlazak na put biaju početak radne nedelje, od ponedeljka do četvrtka, kada je najmanja gužva na graničnim prelazima, a drumski saobraćaj nije opterećen.

Granični prelazi sa najvećim protokom ljudi su Horgoš, prelaz prema Mađarskoj, Brodarevo, prelaz prema Crnoj Gori, Bajakovo, prijelaz prema Hrvatskoj.

Granica-carina
Najkritičnija situacija je na graničnom prelazu sa Mađarskom, jer su procedure njihovih carinika veoma temeljne, što je slučaj i na svim ostalim graničnim prelazima država Evropske Unije.

Da bi se izbegle velike gužve na granicama, delovi dana kada je gužva na graničnim prelazima najmanja su rani jutarnji sati, između 4 i 8, ili kasno popodne.

Standardna procedura na granici traje između 15 minuta i pola sata, ali se u slučajevima velikih gužvi dešava da ova procedura traje i do nekoliko sati.

Izvor: telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.