Neverovatno, ali istinito: 10 činjenica koje će vas raspametiti!

1. Bangladeš ima više stanovnika od Rusije
Rusija se prostire na devet vremenskih zona i ima površinu veću od Plutonove. Iako je Rusija najveća zemlja na svetu, maleni Bangaldeš (malo veći od Njujorka) ima više stanovnika. U njemu živi 156 miliona stanovnika, dok Rusiju naseljava 143 miliona.

2. Prevarant prodao Ajfelovu kulu (skoro dvaput)
Viktor Lusing važi za jednog od najvećih prevaranata u istoriji. Naime, čitajući o tome kako Ajfelov toranj rđa i kako su troškovi održavanja veoma visoki, (a i bilo je predviđeno da kula stoji samo 20 godina), Lasting je došo na ideju da je - proda. On je uspeo daubedi najveće gradske trgovce metalom da je on vladin direktor na tajnom zadatku da prepoznatljivi toranj proda u staro gvožđe. Iznajmio je limuzine i proveo ih u razgledanje grada. Jedan od trgovaca bio je toliko ubeđen da mu je dao 20.000 dolara u kešu i još 50.000 kako bi bio siguran da će baš on dobiti posao. Nakon što je dobio novac pobegao je u Austriju, a trgovca je bilo sramota što je naseo na prevatru pa nije hteo da ga prijavi. Kada se vratio u Pariz još jednom je pokušao da uradi isto, ali se plašio da ga je neki od trgovaca prijavio policiji.

3. U mozgu ima više sinapsi (nervnih spojeva) nego zvezda u našoj galaksiji
Astronomi procenjuju da u Mlečnom Putu ima 200 milijardi zvezda. To je, složićete se, veliki broj. Ali, neurohirurzi kažu da je broj sinaptičkih veza u mozgu trogodišnjaka blizu jednog triliona! Odrasla osoba u proseku ima polovinu od toga broja, odnosno oko 500 milijardi sinapsi.

4. Negde u blizini Džordžije nalazi se izgubljena nuklearna bomba
Pilot američke vazduhoplovne jedinice je 5. februara 1958. godine usled kvara na svom borbenom avionu, nuklearnu bombu tešku više od 3 tone ispustio je u more blizu obale savezne države Džordžije. Mornarica je mesecima pretraživala područje, ali nisu uspeli da je pronađu. Iako su vazduhoplovstvo i pilot tvrdili da bomba ne sadrži plutonijum, svedočenja sekretara iz Ministarstva odbarne potvrdila su da je bomba bila “kompletno opremljena”, odnosno da je sadržala bojevu glavu sa uranijumom i plutonijumom. Iz vazduhoplovne jedinice kažu da ako bomba ostane netaknuta, ne bi trebalo da širi nikakve štetne materije, niti predstavlja opasnost.

(old_image)

Biblioteka Videner, Harvard

5. Period Kleopatre bliži je prvoj zgradi “Pica hata” nego dobu piramida
Izgradnja čuvenih egipatskih piramida u Gizi počela je oko 2550. godine pre nove ere i trajala je do 2490 pre nove ere... dok je Kleopatra, poslednji faraon drevnog Egipta, rođena 69. godine pre nove ere, a umrla je 30. godine p.n.e. Prvi “Pica hat” restoran otvoren je 1958. godine u Kanzasu što znači da je otvaranje čuvenog lanca picerija bliže za oko 500 godina Kleopatri od piramida.

6. Severnu Koreju i Finsku tehnički razdvaja samo jedna država
Rusija sa Severnom Korejom na istoku deli granicu dugu 25 kilometara uz tok reke Tumen, dok Rusiju i Finsku na zapadu razdvaja granica u dužini od oko 1.350 kilometara. Dakle, između Finske i Severne Koreje stoji samo Rusija.

7. Dvoje ljudi poginulo zbog puštanja milion i po balona na dobrotvornom događaju
Balonfest je organizovan 1986. godine u Klivlendu kada je u nebo pušteno milion i po balona, što je trebalo da obori rekord. Iako je sve predviđeno kao bezopasan događaj, nažalost, baloni su počeli da padaju na grad, jezero, aerodrom... uzrokujući velike probleme. Najtragičnije od svega je što su baloni omeli američku obalsku stražu koja nije uspela da pronađe dva mornara koji su kasnije nađeni utopljeni. Organizatori i grad suočili su se sa velikom tužbom.

8. Heroin se nekad koristio da leči kašalj kod dece
Nemačka farmaceutska kuća Bajer, koja proizvodi aspirin, komercijalizovala je heroin 1890. godine kao lek koji leči kašalj, prehladu i bol. Ono što je još više šokiralo jeste da su 1912. godine dozvolili i korišćenje kod dece, više godina pošto su počeli da stižu izveštaji da je u pitanju opasna driga.
Godine 1914. heroin je u Amerci ograničen na kupovinu samo uz recept, a 1924. skorz je zabranjen za upotrebu.

(old_image)

Bangladeš

9. Odlikovali ga i Alijansa i nacisti
Španac Džon Pujol Garsija je tokom Drugog svetskog rata radio kao dvostruki špijun, i za naciste i za saveznike. Isprva je došao do saveznika da bi radio za njih, ali je odbijen, pa je izgradio lažni identitet i počeo da “radi” za naciste, snabdevajući ih lažnim informacijama. Ubrzo potom garsija je primljen da radi kao dvostruki agent za Alijansu. Tokom svog rada nacistima je prosledđivao niz lažnih izveštaja, i dosta važnih informacija koje su stizale prekasno, a on i njegov britanski kolega iz MI5 čak su kreirali i mrežu od 27 fiktivnih agenata koji su svi primali plate od nacista. Garsija je kasnije odlikovan od strane Nemaca Gvozdenim krstom, a britanska imapeija odlikovala ga je najvišim odličjem.

10. Harvard je osnovan pre otkrića digitrona

Harvard je najstarija visokoobrazovna institucija u SAD-u, osnovana 1636. godine. Digitron je otkriven tek 50 godina kasnije zahvaljujući Gotfridu Lajbnicu i njegovoj “Novoj metodi” 1684. godine i Isaku Njutnu 1687. Takođe, Galileo Galilej je i dalje bio živ tokom prvih godina Harvarda. Umro je 1642. godine.

Izvor: Blic

Pogledajte još