Širi se led na Antarktiku?

Iako je očigledno da se led na Arktiku ubrzano topi poslednjih godina, satelitski snimci pokazuju da je ledena kapa na južnoj hemisferi sve veća i da je dostigla rekord u poslednjih nekoliko godina.

Povećavanje količine leda na Antarktiku uprkos porastu svetskih temperatura zbunjivalo je naučnike, a skepticima olakšalo kritikovanje ideje o ljudskom rukom izazvanom globalnom otopljavanju.

Rupa u ozonskom omotaču, povećanje količine slatke vode iz glečera koji se tope, vetrovi i prirodna varijabilnost, među najčešćim su teorijama kojima se objašnjavao rast količine leda na Antarktiku.

Međutim, naučnici u novom izdanju žurnala The Cryosphere Evropske unije geologa objašnjavaju da se u ranijim izveštajima krila greška u analizama satelitskih podataka.

Međunarodni tim klimatologa je 2007. objavio otkriće da je ledena kapa na Antarktiku, manje više nepromenjena između 1979. i 2005.

Međutim, istraživanja objavljena prošle godine sugerišu da se količina leda na Antarktiku povećala za oko 16.500 kvadratnih kilometara u istom periodu.

Vođa studije najnovije studije, Jan Ajsenman iz Skrips Okeanografskog instituta Univerziteta u Kaliforniji kaže: "Kada smo proverili brojeve, videlo se da nešto nije u redu. Naša otkrića pokazuju da se u podacima korišćenim u jednom od izveštaja potkrala ozbiljna greška, ali nismo mogli da saznamo u kom".

"Zbog jednog od pogrešnih izveštaja, deluje da je u decembru 1991. došlo do nagle promene na Antarktiku koja je imala veliki uticaj na dugoročne trendove".

Štaviše, naučnici sada ne znaju kakvo je pravo stanje situacije.

Ako se greška javila u novijim studijama, onda smo možda precenili širenje leda na Antarktiku, što bi možda objasnilo misteriju zašto se led na Antarktiku "širi" uprkos rastu temperature na svetskom nivou.

izvor: B92

Pogledajte još