Vučić: Krim je sastavni deo Ukrajine

"Kabinet predsednika Vlade Aleksandra Vučića obaveštava javnost i ambasadora SAD, inače velikog prijatelja Srbije, da je lično predsednik Vlade Aleksandar Vučić više desetina puta jasno i nedvosmisleno ponovio stav o poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, pa čak i Krima, kao sastavnog dela ukrajinske države", navodi se u saopštenju .

Kabinet premijera je u prilogu saopštenja dostavio nekoliko izjava Vučića u kojima je premijer rekao da "Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, ali da neće uvesti sankcije Rusiji".

Sve to se, kako se navodi, može proveriti u brojnim izjavama predsednika Vlade koje je do sada više puta davao na tu temu.

Radi se o izjavama koje je dao u intervjuima nemačkim i švajcarskim dnevnicima Bild i Blik, koje je Blic preneo u izdanju od 13. juna, u kojima Vučić kaže: "Od početka smo podržavali teritorijalni integritet Ukrajine, a to uključuje i Krim".

Slično je Vučić rekao i u intervjuuima za nemački Velt i francuski Figaro posle poseta Berlinu i Parizu, koje je Radiotelevizija Srbije (RTS) prenela na svom sajtu 6. jula, kao i u intervjuu nemačkom listu Handelsblat, koji je takodje RTS preneo 16. juna.

Priložena je i njegova izjava za beogradske Večernje novosti, uoči posete Rusiji 7. i 8. jula, ali i izjava na konferenciji za novinare u Vladi Srbije od 22. marta gde je Vučić rekao da stav Srbije prema situaciji u Ukrajini mora da bude i biće potpuno odgovoran i neće ga donositi tehnička vlada, ali da će Srbija poštovati svoje obaveze na putu ka EU i neće imati neprijateljski stav prema Rusiji.

Ranije danas ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da SAD poštuju tradicionalno prijateljstvo Srbije i Rusije, ali da svet neće pozdraviti neosuđivanje ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Izvor: Blic

Pogledajte još