Uhapšeni jer su eksploatisali šljunak

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, S.P. (54), S.P. (53) i Lj.J. (42) sumnjiče se da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Njima se stavlja na teret da su kao rukovodioci Privrednog društva "SP kapital plus", bez posebne saglasnosti za eksploataciju rečnog šljunka i peska, koju izdaju nadležne državne institucije, organizovali eksploataciju, deponovanje i dalju prodaju šljunka i peska iz Save i Dunava.

Iako se radi o javnom vodnom dobru Republike Srbije, osumnjičeni se terete da su izvukli oko 64.000 kubnih metara šljunka i oko 12.000 kubnih metara peska.

Deo eksploatisanog i prodatog šljunka i peska, kako se navodi u saopštenju, evidentirali su u poslovnoj dokumentaciji, a istovremeno su neutvrdjenu količinu eksploatisali i prodavali bez dokumentacije.

Na taj način su, sebi i Privrednom društvu, pribavili oko 56.600.000 dinara, a od prisvojenog iznosa novca nisu, shodno Zakonu o vodama i Uredbi o visini naknade za vode za 2012, uplatili naknadu od 3.700.000 dinara na račun Republičke direkcije za vode čime su za taj iznos oštetili budžet Republike Srbije, saopštio je MUP.

Izvor: B92

Pogledajte još