Bilans žrtava porastao: Poginulo 48 ljudi, 10 povređeno

U avionu koji je pao prilikom drugog pokušaja sletanja u gradu Makongu, na zapadu Tajvana, bilo je 54 putnika i četiri člana posade. Među poginulima su i dva francuska studenta medicine, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Francuske.

Pad letelice izazvao je požar u obližnjim zgradama, a na zemlji je povređeno pet ljudi.

Danas se, preneo je AFP, postavlja pitanje zašto je avionu odobreno da sleti po nepovoljnim uslovima.

"Mnogi se pitaju zbog čega je avion išao na sletanje tako brzo po prolasku tajfuna. Prema mojim saznanjima, meteorološki uslovi su bili u skladu sa pravilima o bezbednosti", rekao je novinarima ministar saobraćaja Je Kuang-ši.

Zvaničnici su rekli da su, neposredno pre nesreće, dva aviona bezbedno sletela na aerodrom Magong.

Tajvanski avioprevoznik saopštio je da je 60-godišnji Li Ji-liang imao 22 godine pilotskog iskustva i sakupio oko 23.000 časova leta. Kopilot je bio 39-godišnji Chiang Kuan-Hsin sa dve i po godine iskustva na tom poslu.

Kompanija "Transejža erlajns" saopštila je da porodicama žrtava isplati po milion tajvanskih dolara (33.000 američkih) i po 200.000 tajvanskih dolara povređenima.

"Transejža erlajns" je kompanija sa sedištem na Tajvanu, koja raspolaže flotom od 23 aviona, koji pretežno saobraćaju na domaćim linijama, ali lete i za Japan, Tajland, Kambodžu i druge destinacije u Aziji.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.