Nova misterija: Nestao Alžirski avion sa 106 ljudi! (VIDEO)

PARIZ - Francuski ministar saobraćaja Federik Kuvalije izjavio je danas da je avion Er Alžira sa 116 putinka i članova posade nestao iznad severa Malija.

Kuvalije je ovu tvrdnju izneo u kriznom centru koje je ustanovilo Ministarstvo inostranih poslova Francuske jer veruje da je u avionu bio veći broj Francuza.

Predstavnik Er Alžira u Burkini Faso potvrdio je sumnje francuskog ministra saobraćaja rekavši da je prema spisku putnika u avionu bilo 50 Francuza.

Alžirski kanal Anahar prethodno je javio da je avion alžirske kompanije Er Alžir pao u oblasti oko glavnog grada Nigera i da se pretpostavlja da su svi putnici i članovi posade poginuli.

Avion je izvodio zajednički let sa španskom kompanijom Svifter, prenela je ruska agencija Ria Novosti. Španski sindikat pilota Sepla je, u međuvremenu, saopštio da su svih šest čalnova posade Španci.

Aviokompanija Er Alžir saopštila je jutros kako je izgubila kontakt sa svojim avionom oko sat vremena nakon što je on danas poleteo iz Uagadugua, u Burkini Faso. Er Alžir napominje da se radi o avionu DC-9, koji je leteo za grad Alžir.

Avion se u trenutku gubitka kontakta nalazio u vazdušnom prostoru Malija, približavajući se alžirskoj granici. Od njegove posade je prethodno zatraženo da skrene s putanje zbog loših vremenskih prilika i da bi se izbegao eventualni sudar sa jednom drugom letilicom, na letu Alžir - Bamako.

Kontakt je izgubljen nakon promene kursa aviona. U skladu sa procedurom, preduzete su vanredne mere u potrazi za avionom sa leta AH5017, objavio je Er Alžir.

Februara ove godine u Alžiru se dogodila jedna od najtežih nesreća u istoriji vazduhoplovstva te zemlje, kada je vojni avion C-130, u kojem je bilo 78 ljudi, srušio na planinskom severoistoku zemlje.

Tada je poginulo više od 70 osoba.

Dva francuska borbena aviona koja su stacionirana u zapadnoj Africi upućena su da lociraju nestali avion Er Alžira, izjavio je danas portparol farncuske vojske Žil Žaron.

"Dva Miraža 2000 koja se nalaze u Africi poslata su da pokušaju da pronađu avion Er Alžira koji je danas nestao", rekao je Žaron.

"Oni će pretraživati područje od desticije na kojoj je poslednji put avion bio duž rute kojom je trebalo da ide", rekao je portparol farncuske vojske.

Izvor: Novosti

Pogledajte još