Pronađen nestali alžirski avion

Ovo je za Foks njuz izjavio jedan neimenovani zvaničnik francuskog Ministarstva odbrane.

Avion "Er Alžira" sa 110 putnika i 6 članova posade nestao s radara 50 minuta po poletanju iz Burkine Faso.

I jedan predstavnik aeorodroma potvrdio je za En-Bi-Si (NBC) da je olupina aviona locirana, prenosi Raša tudej.

Kompanija "Er Alžeri" navela je na Tviteru da se avion izgleda srušio "u regionu Tilemsi, 70km od Gaoa". Grad Gao nalazi se na levoj obali reke Niger.

Alžirski zvaničnik potvrdio da je avion na letu AH5017 pao, ali je odbio da daje bilo kakve detalje o uzroku, lokaciji pada i sudbini putnika.

Alžirski mediji su objavili da je su svi putnici i članovi posade poginuli.

Francuski ministar spoljnih poslova Fabijus Loran saopštio je da se avion najverovatnije srušio ali da se ne zna tačno gde.

Ministar saobraćaja Burkine Faso je rekao da je među putnicima bilo 50 državljana Francuske, 24 iz Burkine Faso, šest iz Libana, pet iz Kanade, četiri iz Alžira, dva iz Luksemburga i po jedan iz Švajcarske, Nigerije, Kameruna i Malija, prenosi Beta.

Neimenovani zvanični izvor u Libanu je saopštio da je u avionu bilo najmanje 20 Libanaca, medju kojima tri para sa 10 dece, prenosi Tanjug.

Četiri teorije o nestanku:
pad zbog nestanka goriva - skoro je nemoguće da je došlo do tolike greške da avionu nestane gorivo posle samo 50 minuta leta, iako je moguće da je avion nekako "zalutao" i pao u poslednjih nekoliko sati kada mu je ponestalo goriva

otmica - letovi "Er Alžira" su otimani najmanje šest puta, ali to ovoga puta verovatno nije slučaj jer nikakav kontakt sa vlastima nije ostvaren

obaranje aviona - malo verovatno, iako u Maliju besne sukobi i na snazi je upozorenje za preletanje, tamo nema mnogo naoružanja koje je sposobno da obori komercijalni let na visini od 10km

vremenski uslovi - jedini konkretni tragovi vode ka ovoj teoriji, jer je objavljeno da je pilot tražio promenu kursa zbog slabe vidljivosti, olujnog nevremena i blizine drugog komercijalnog aviona u blizini granice Malija sa Alžirom

Prema dostupnim informacijama, pilot je jutros u 1.38h zatražio promenu kursa zbog slabe vidljivosti, jake oluje i blizine drugog putničkog aviona kod granice Malija sa Alžirom, posle čega je izgubljen kontakt sa letelicom.

Francusko ministarstvo saobraćaja je saopštilo da je "na letu verovatno bilo mnogo putnika iz Francuske", zbog čega je u Parizu uspostavljen krizni štab, a dva francuska vojna aviona su krenula u potragu.

"Dva 'miraža 2000' stacionirana u Africi će pretraživati područje od desticije na kojoj je poslednji put avion bio duž rute kojom je trebalo da ide", rekao je portparol farncuske vojske.

Avion je nestao rano jutros, a alžirska nacionalna kompanija "Er Alžir" je saopštila samo da je "uspostavljen hitan protokol" i da će obavestiti javnost o detaljima.

U pitanju je avion "Mekdonel Daglas MD-83" privatne španske kompanije "Svifter" na čarter liniji Uagadugu (Burkina Faso) - Alžir (Alžir) kojom rukovodi "Er Alžir". "Svifter" je saopštio da "nema kontakta s letelicom".

"Navigacione službe izgubile su kontakt s avionom Er Alžira koji leti iz Uagadugua u Alžir, 50 minuta nakon što je poleteo", saopštila je alžirska avio/kompanija, javila je alžirska nacinalna novinska agencija APS, preneo je AFP.

Avion je poleteo u 00:45h po lokalnom vremenu, promena kursa je zatražena u 01:38h, a trebalo je da sleti u Alžir u 5:40h.

Kako je za AFP rekao neimenovani izvor iz "Er Alžira", a kasnije su to potvrdili i zvaničnici iz Burkine Faso. pilot je u blizini granice s Alžirom zatražio promenu kursa zbog slabe vidljivosti i zbog blizine drugog putničkog aviona na letu Alžir-Bamako.

"Signal je izgubljen nakon te poruke, iznad Malija", rekao je izvor.

Britanski "Skaj" navodi da nije poznato da li je avion zaista promenio kurs i dodaje da se u Maliju vode oružani sukobi, ali da nije verovatno da je letelica oborena.

Neki alžirski mediji tvrde da je avion pao nakon što mu je nestalo goriva, kao i da su danas zabeležene jake oluje u tom regionu.

Od Uagadugua do Alžira postoji redovna linija "Er Alžira" i let se obavlja četiri puta nedeljno.

Španski "Svifter" je privatna kompanija specijalizovana za čarter letove, a u svojoj floti poseduje više od 30 aviona, među kojima su modeli boing 727 i boing 737, MD83 i ATR 72.

Ovo je treći incident s putničkim letovima u poslednjih nedelju dana, nakon obaranja aviona "Malezija erlajnza" na letu MH17 iznad Ukrajine i pada lokalnog aviona "Transazije" na letu GE222 u Tajvanu.

U Alžiru se u februaru dogodila najveća avionska nesreća u istoriji te zemlje, kada je u padu vojnog aviona stradalo 77 ljudi.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.