Premijer Ukrajine podneo ostavku

Kako je preneo Ukrinform, Jacenjuk je u parlamentu rekao da ostavku podnosi zbog raspada vladajuće koalicije i blokiranja vladinih inicijativa.

"U vezi sa raspadom skupštinske koalicije, kao i zbog neprihvatanja nekoliko važnih predloga zakona, saopštavam svoju ostavku", rekao je Jacenjuk.

Dve ukrajinske stranke saopštile su danas da napuštaju većinsku koaliciju u parlamentu, kako bi omogućile predsedniku Petru Porošenku da ga raspusti.

Nešto kasnije, ukrajinski predsednik Porošenko pozvao poslanike da nastave da rade na rešavanju važnih pitanja, bez obzira na raspad parlamentarne vladajuće koalicije. On je dodao da društvo želi resetovanje vlasti.

"To što se desilo danas u skupštini imaće vrlo složene, ako ne i dramatične posledice za zemlju. Daj bože da grešim", rekao je Jacenjuk a prenosi Itar-Tass.

Jacenjuk je, kako prenosi ukrajinska državna agencija, izrazio i revolt zbog raspada koalicije pre usvajanja izmena u budžetu i odbijanja poslanika da "predaju 49 odsto ukrajinskog sistema za transport gasa Evropi i SAD".

"Naša vlada sada nema odgovor na pitanje kako isplatiti plate, čime napuniti sutra ujutro oklopne transportere", rekao je on.

Ruska agencija navodi da je predsednik Vrhovne rade (skupštine Ukrajine) Aleksandar Turčinov naložio deputatima da počnu konsultacije o imenovanju prelaznog predsednika vlade, dok agencija UNIAN izveštava da je Turčinov tražio od Ukrajinske demokratske alijanse za reforme (UDAR) bivšeg bokserskog svetskog šampiona Vitalija Klička i partije Sloboda - koje su ranije danas saopštile da istupaju iz vladajuće koalicije, da iznesu kandidature za "tehničkog premijera".

Ta ukrajinska agencija javlja i da je Turčinov pre vremena zatvorio današnje zasedanje.

Posle saopštenja o ostavci, Turčinov je hteo da stavi na glasanje kandidaturu za vršioca dužnosti predsednika vlade, ali poslanici to nisu želeli pa je to odloženo za sutrašnje zasedanje, navodi Ukrinform.

Međutim, novinarima je poslanik iz partije UDAR Pavel Rozenko rekao da u parlamentu nema dovoljno glasova za usvajanje ostavku Jacenjukove vlade.

"Samo Rada ima pravo da potvrdi ili odbaci takvu izjavu premijera a u parlamentu tih glasova nema", rekao je on, dodajući da je potrebno za usvajanje ostavke 226 glasova, a da je "razgovor o tehničkom premijeru čisto politikanstvo".

"Vlada radi i izvršava svoje obaveze", rekao je Rozenko.

Pojedini poslanici, kako prenosi Itar-Tass, naveli su da će vlada izvršavati obaveze minimum do novembra.

Itar-Tass navodi da ostavka premijera automatski znači i ostavku čitavog sastava vlade, ali da će aktuelni kabinet ministara raditi do formiranja koalicije u Radi.

Jacenjuk je, kako prenosi UNIAN, rekao da se ni u kom slučaju ne može složiti sa koalicijom u kojoj bi bili predstavnici bivše vladajuće Partije regiona svrgnutog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i Komunističke partije.

"Kakve varijante ima vlada? Budući da imamo parlamentarno-predsedničku republiku, prva varijanta je da posle raspada jedne koalicije premijer počinje proceduru formiranja nove koalicije. Šta to znači? To znači da premijer treba da uzme u koaliciju komuniste i ''regione''. To neću učiniti ni pod kakvim okolnostima", rekao je on.

Jacenjuk je izneo i drugu varijantu, kada nema nove koalicije a aktuelna se raspala i vlada i premijer treba da podnesu ostavku.

Ruske i ukrajinske agencije javile su ranije da ukrajinska skupština nije stavila na dnevni red predlog unošenja izmena zakona o budžetu i da poslanici nisu podržali izmenu prihodne strane budžeta, kao ni predlog zakona o reformi sistema upravljanja Jedinstvenim sistemom za transport gasa Ukrajine.

Istupajući pred poslanicima, ministar finansija Aleksandar Šlapak rekao je da od 1. avgusta u budžetu neće biti sredstava za isplatu vojnika u zoni "antiterorističke operacije", dodajući da je u martu pri raspodeli sredstava predviđeno da će operacija trajati do 1. jula, prenela je agencija UNN.

Za predlog zakona o reformi sistema za distribuciju gasa glasala su samo 94 poslanika, izvestila je ta ukrajinska agencija.

Posle povlačenja UDAR-a i Slobode iz koalicije, Turčinov je saopštio da prestaje da postoji koalicija Evropski izbor u Radi, u kojoj su u trenutku formiranja bila 262 deputata.

Prema njegovim rečima, pored 71 njihovog poslanika, naknadno je još 19 poslanika podnelo izjave o istupanju iz koalicije.

"U vezi s tim, proglašavam da prestaje da funkcioniše parlamentarna koalicija Evropski izbor u Vrhovnoj radi sedmog saziva", rekao je Turčinov.

Arsenij Jacenjuk (40), koga podržava Zapad, postao je premijer 22. februara, posle svrgavanja dotadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča, koga je podržavala Moskva. U svojoj karijeri bio je ministar ekonomije Ukrajine 2005-2006. ministar inostranih poslova 2007. i predsednik Vrhovne Rade od 2007. do 2008. Lider je druge najjače stranke u Ukrajini - Sveukrajinska unija "Otadžbina".

Vlada sa njim na čelu do danas nije uspela da iskontroliše krizu na istoku zemlje, koja je počela posle svrgavanja Janukoviča, zatim odvajanjem Krima i pripajanjem tog poluostrva Rusiji. I danas se u Donjeckoj oblasti vode žesatoke borbe proruskih separatista, koji zahtevaju široku autonomiju, i ukrajinske vojske.

Izvor: b92

Pogledajte još