Digitalizacija do aprila 2012. godine

BEOGRAD, 11. septembar 2009. (FoNet) - Digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Srbiji počeće u aprilu 2012. godine, najavila je danas pomoćnica ministarke za telekomunikacije Jelena Sučurlija.

"Ne uvodimo digitalizaciju samo zato što to žarko želimo, već zato što je to obaveza koju smo preuzeli od Evropske unije za telekomunikacije", rekla je Sučurlija na okruglom stolu o digitalizaciji RTV programa koji je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Ona je napomenula da će sve zemlje Evrope, do 17. juna 2015. godine morati da pređu na digitalno emitovanje programa, a Evropska unija (EU) je preporučila članicama da to urade do 2012. godine.

"Zemlje u našem okruženju su uglavnom prihvatile taj rok, što znači da je i na nas posredno izvršen pritisak da i mi prihvatimo 2012. godinu kao krajnji rok za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje", rekla je Sučurlija.

Građani, podvukla je pomoćnica ministarke telekomunikacije, neće morati da kupuju nove televizore jer se Srbija opredelila za najnoviju tehnologiju - MP 4 i DV bit 2.

"Postoje takozvani seta boksovi koji će građani jednostavno priključiti na svoje analogne televizore, samo je bitno da ti uređaji podržavaju tehnologiju koja je odabrana", precizirala je Sučurlija.

Plan Vlade Srbije je bio da država kompletno dotira kupovinu seta boksova za građane, ali se od toga odustalo zbog svetske ekonomske krize.

"Sačekaćemo do početka 2012. godine, ali nameravamo da ili jednim delom država pomaže kupovinu uređaja za sve građane ili da kompletno dotira socijalno najugroženije slojeve", naglasila je Sučurlija.

Prema njenim rečima, digitalizacija RTV programa u Srbiji počeće 4. aprila 2012. godine, u sredu, jer je Evropska komisija Srbiji savetovala da nikako ne odabere vikend kao dane početka digitalnog emitovanja.

"Kao i svi ljudi na svetu", zaključila je Sučurlija, "i mi volimo sve da kupujemo u poslednji čas, tako da smo odabrali sredu pa će građani imati dovoljno vremena da kupe neophodne set ap boksove".

Pogledajte još