Alžirski avion pao jer mu je nestalo goriva?

Avion “Er Alžira”, koji se srušio iznad severnog Malija sa 110 putnika i šest članova posade, možda je pao jer mu je nestalo goriva, jedna od teorija zbog čega je pala letelica i u smrt odnela svih 116 ljudi.

Ipak, skoro je nemoguće da je došlo do takve greške, da avion ostane bez goriva posle samo 50 minuta leta, iako je moguće da je avion nekako “zalutao” i pao u poslednjih nekoliko sati leta.

Pored te teorije, spekulacije su i da je došlo do otmice aviona pošto su avioni “Er Alžira” otimani najmanje šest puta. Jedan od malo verovatnih uzroka pada jeste i obaranje aviona pošto u Maliju besne sukobi, a tamo je na snazi upozorenje za preletanje. Međutim u maliju nema mnogo oružja, odnosno sistema sposobnih da obore komercijalne letove na visini od 10 kilometara.

Loši vremenski uslovi su najverovatniji uzrok pada letelice. jer je objavljeno da je pilot tražio promenu kursa zbog slabe vidljivosti, olujnog nevremena i blizine drugog komercijalnog aviona u blizini granice Malija s Alžirom

U međuvremenu, istražitelji su zaključili da se alžirski avion raspao prilikom udara u zemlju, saopštili su francuski zvaničnici, što ukazuje da je malo verovatno da je letelica napadnuta.

- Avion je uništen u trenutku pada – izjavio je za RTL radio francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Kaznev je rekao da se veruje da se avion juče srušio zbog loših vremenskih uslova, ali je dodao da “u ovom trenutku nijedna teorija ne može da se isključi”.

Istovremeno, francuski ministar saobraćaja Frederik Kuvilije je rekao da snažan miris nafte iz aviona na mestu nesreće i činjenica da su olupine rasute na relativno malom području, takođe, ukuazuju da je uzrok nesreće povezan sa lošim vremenskim uslovima ili tehničkim problemima, preneo je Rojters.

Avion, u kom se nalazio 51 državljanin Francuske jasno je identifikovan uprkos tome što se raspao, dodaje se u saopštenju kancelarije predsednika Fransoa Olanda.

U avionu na letu AH5017 bio je 51 francuski državljanin, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je da je “Mekdonel Daglas 83″ nestao u vreme kada je na području severnog Malija bila jaka oluja.

U avionu je, pored francuskih državljana, bilo 24 državljana Burkine Faso, osmoro Libanaca, šest alžirskih državljana, šestoro Španaca, petoro Kanađana, četvoro državljana Nemačke i dvoje iz Luksemburga.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.