INĐIJA: Voda hemijski nesipravna i nije za piće

Kako je na sajtu opštine najavljeno, opštinski Štab za vanredne situacije će u toku pre podneva održati vanrednu sednicu kako bi se jasno definisali koraci za prevazilaženje novonastale situacije, a građanima obezbedila voda za piće.

"Građani Inđije će biti blagovremeno obavešteni o detaljima i donetim merama", rečeno je Radio-televiziji Vojvodine u kabinetu predsednika inđijske opštine, prenosi Tanjug.

Voda za piće već deceniju zabranjena je i u Zrenjaninu, a velikih problema ima i u opštini Odžaci, gde je trenutno na snazi zabrana upotrebe vode u Karavukovu.

Analize Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Agencije za zaštitu životne sredine i nadležnih na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodnomatematičkog fakulteta u Novom Sadu pokazale su da je u Vojvodini higijenska ispravnost vode za piće najviše ugrožena.

U najvećem delu Vojvodine, navodi se u istraživanjima, za piće se koriste podzemne vode koje su lošeg kvaliteta, jer u njima ima arsena koji je kancerogen, natrijuma koji nije toksičan, ali koji u vodu donosi previše soli.

Voda za piće, dodaje se, u Vojvodini ima i povišen procenat gvožđa i mangana, kao i amonijaka koji utiče na razvoj mikroorganizama u cevovodima.

Izvor: RTS

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.