Pogled razotkriva da li ste zaljubljeni ili samo želite seks

Stefani Kakiopo sa univerziteta Čikago sa svojim timom istraživala je romantičnu ljubav i seksualnu požudu.

Ustanovili su da pogled uperen prema licu indicira ljubav, a gledanje jela seksualnu želju. Ti pogledi mogu trajati samo sekundu, ali oni razotkrivaju vaše namere i osećaje, piše Hafington Post.

"Trenutno znamo malo toga o ljubavi na prvi pogled ili kako se ljudi zaljubljuju, a ovi obrasci ponašanja daju nam prve tragove o tome kako uz automatske namerne procese, poput pogleda, možemo razlikovati osećaje ljubavi od osećaja požude", kaže Stefani.

Prema nenoj studiji, ljubav i seksualna požuda aktiviraju različite delove ljudskog mozga.

Njen tim sproveo je ispitivanje na heteroseksualnim studentima u Švajcarskoj. U jednom testu pokazali su im 120 crno-belih fotografija, a na svakoj fotografiji nalazio se mladi heteroseksualni par u interakciji. U drugom testu studenti su promatrali 40 fotografija privlačnih pripadnika suprotnog spola.

U oba testa ispitanici su morali brzo odgovoriti osećaju li nakon gledanja fotografije požudu ili ljubav.

Ispostavilo se da njihov mozak može brzo procesuirati obe emocije. Međutim, ustanovljeno je da su oni ispitanici koji su dužr promatrali lica osetili ljubav, a oni koji su se zadržali na telu osećali su požudu. Rezultati su bili jednaki za muške i ženske ispitanike.

Izvor: Index.hr

Pogledajte još