DA LI SE PREPOZNAJETE: Ono što svakodnevno nanosite na telo povećava rizik od raka dojke!

Jedan od najšire korišćenih proizvoda, a pogotovo u letnjim mesecima je dezodorans antiperspirant koji pomaže u regulaciji znojenja ispod pazuha i prikriva neprijatne mirise usporavanjem rasta bakterija. Ali ono što on sadrži, a vama škodi je aluminijum.

S obzirom na to da se nanosi ispod pazuha, na mesto blizu kojeg su limfni čvorovi i dojke, naučnici sumnjaju kako je on u kombinaciji s drugim sastojcima, poput parabena, povezan s razvijanjem raka dojke.

OBMANA: Organska hrana ne smanjuje rizik od raka dojke

Organska hrana ne smanjuje rizik od raka dojke
Organska hrana ne smanjuje rizik od raka dojke

Godinama stručnjaci proučavaju vezu između parabena, hemikalija koje se koriste u kozmetičkoj industriji kako bi se produžio rok upotrebe proizvoda, i raka dojke.

Britanski stručnjaci uzeli su uzorak tkiva od 40 žena koje su prošle mastektomiju i ustanovili prisutnost parabena, čak i kod sedam žena koje su tvrdile kako nikada ne koriste proizvode ispod pazuha.

Što više mesa u ranoj mladosti, to je veći rizik od kancera dojke

Ali, nisu samo aluminijum i parabeni ti sastojci koji povećavaju rizik od česte maligne bolesti žena.

Tu su još i propilen glikol - hemikalija koja aluminijumu olakšava prodiranje u kožu

-triklosan - konzervans koji ima antibakterijski učinak i takođe može da poremeti endokrini sistem

- talk - sumnja se da je kancerogen

- mirisi - većina su neidentifikovane hemikalije

- BHT - butil-hidroksitoluen, sintetički antioksidans koji se nalazi u ruževima za usne i hidratantnim kremama, a uzrokuje alergijske reakcije na koži, može uzrokovati endokrine bolesti, rak i probleme s reproduktivnim sistemom...

SAVET: Dobra vest u moru loših je to da se ne morate oslanjati isključivo na ove proizvode. Posegnite za prirodnim dezodoransima s aromatičnim uljima koja deluju na bakterije i neguju kožu – a ne sadrže hemikalije!

Izvor: portaloko.hr

Pogledajte još