Filmu Toma Forda nagrada Kvir lav

VENECIJA, 12. septembra 2009. (Beta-AFP) - Filmski debi američkog modnog kreatora Toma Forda "A Single Man" nagrađen je na festivalu u Veneciji Kvir lavom, priznanjem za najbolji film "sa homoseksualnom ili transeksualnom tematikom".

Fordu je nagrada dodeljena za "formalno savršenstvo portreta jednog muškarca i dostojanstva njegove ljubavi", navodi se u obrazloženju žirija kojim su predsedavali kritičari i režiseri Gustav Hofer i Luka Ragazi. Umetnička vrednost tog filma "podseća na apsolutnu neophodnost zakona koji bi garantovao jednakost prava, kako bi svaka ljubav mogla da se iskaže otvoreno i javno", piše u saopštenju.

Film "A Single Man", jedan od 24 filma u takmičarskoj selekciji za Zlatnog lava, kojeg će večeras dodeliti glavni festivalski žiri pod vođstvom Anga Lija, adaptacija je romana Britanca Kristofera Išervuda. Film je priča o Džordžu Falkoneru, zrelom univerzitetskom profesoru koga igra Kolin Fert, čiji partner gine u saobraćajnoj nesreći. Radnja filma dešava se 1962. i oslikava odnos društva prema "nevidljivoj homoseksualnosti". Kvir lav prvi put je dodeljen 2007, filmu "The Speed of Life" Eda Radtkea, a naredne godine filmu "En altro pianeta" Stefana Tumolinija.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.