ODMOR, A NE MUČENJE: Kako da izbegnete viroze na letovanju

Letnje viroze najčešće uzrokuju virusi iz grupe enterovirusa. Bolest se najbrže i najlakše prenosi prljavim rukama. Simptomi su brojni, a neki od najčešćih su: virusna upala grla, povraćanje, dijareja i povišena temperatura.

Najopasnija nuspojava letnjih viroza je gubitak tečnosti, odnosno dehidracija. Stoga je vrlo važno da redovno pijete vodu i da, ukoliko imate decu, njima dajete na svakih pola sata da popiju po malo vode ili prirodne limunade.
Ipak, postoji bezbroj razloga zbog kojih bi vašu bebu trebalo da odvedete ovog leta na more. Saznajte zašto će boravak na moru prijati vašoj bebi!

Ukoliko niste uplatili hotelski aranžman, vodite računa da tokom letovanja ne jedete samo suvu hranu. Skuvajte makar supu iz kesice, a u restoranu naručite kuvani pirinač i grilovano povrće; ako „nadrljate“ sa virozom, ovo će vam zaustaviti dijareju.

Naravno, ne polazite na put bez pakovanja probiotika. Osim što će očuvati crevnu floru, oni će vam pomoći i da se lakše prilagodite na drugačiju klimu, pa nećete imati problema sa zatvorom.
Za prevenciju se preporučuje izbegavanje najjačeg sunca jer tada se doslovno otvaraju vrata virozi. Letnje viroze, koje prosečno traju tri do četiri dana, možete izbeći i pojačanom higijenom ruku - uvek pokraj sebe imajte spremne vlažne maramice.
Ukoliko još niste odlučili gde ćete letovati, pogledajte najpovoljnije aranžmane na sajtu mojodmor.rs i odaberite destinaciju koja vam se najviše dopada!

A šta ako vam se dete razboli na odmoru?
Temperaturu kod mlađe dece skidajte čepićima, a kod starije sirupom. Visoke temperature probajte da snizite tuširanjem ili oblozima umočenim u vodu na sobnoj temperaturi. Ako visoka temperatura traje više od tri dana, svakako posetite lekara.

Izvor: Tportal.hr

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.