KRIZA: Poskupljuje hleb, rod pšenice za petinu manji nego prošle godine?

Jedna od najdužih žetvi u Srbiji konačno je završena. Majske kiše nisu u značajnijoj meri poplavile oranice ali su natopile pšenicu i smanjile kvalitet zrna.

"Mi smo u žetvu ušli sa dobrim kvalitetom a ovo je jedna od najdužih žetava kod nas koja je trajala skoro mesec dana. Naprosto je stalno prekidana kišama i svaka ta kiša je za nijansu pogoršavala kvalitet tako da ono što smo dobili u zadnjih nedelju dana na samom kraju žetve ne možemo biti sigurno zadovoljni"
, kaže Vukosav Savković iz Udruženja žita Srbije.

Cena pšenice dramatično je skočila nakon sušne 2010. i prelila se na cene brašna i hleba. Slično se ponovilo i dve godine kasnije da bi prošlogodišnja žetva oborila cenu na nivo sličan današnjem. Naime, pšenica je ovu nedelju na novosadskoj produktnoj berzi završila na 17 i po dinara po kilogramu. Dodatno poskupljenje za oko 3 dinara očekuje se sa dolaskom jeseni ali i tokom otkupa pšenice za državne rezerve sa čim se, smatraju stručnjaci, već kasni.

"Tako da mi možemo da kažemo da je ovogodišnji rod pšenice za 19,6 odsto manji nego u prošloj godini ali prošla godina je bila izuzetno rodna tako da ne može da bude referentna"
, kaže Nenad Budimović, Udruženje za poljoprivredu PKS

Uprkos skoro 20 odsto manjem rodu, stručnjaci procenjuju da u Srbiji nema opasnosti od nestašice pšenice.

"Ove godine je u Srbiji rodilo oko 2,3 miliona tona pšenice a imali smo i solidne zalihe tako da ukupno u zemlji imamo oko 2 i po miliona ona pšenice na raspolaganju. Poznato je da za sve naše potrebe, računajući i stanovništvo i konditorsku industriju, stočnu proizvodnju, semensku potrošnju je potrebno milion i 500 hiljada tona a onaj ostatak od milion tona biće ponuđen međunarodnom tržištu"
, kaže Savković

Na osnovu ovih procena ne očekuje se poskupljenje proizvoda od žita, a u Uniji pekara za nekoliko dana očekuju i produženje vladine Uredbe koja ograničava cenu najprodavanijeg hleba Sava do kraja godine.

"Tako da mi garantujemo da će cena hleba ostati u ovim okvirima znači do maksimalne cene do 46 dinara. Što se tiče ostalih pekarskih proizvoda ne bi trebalo dolaziti do bilo kakvih turbulencija i povećanja cena"
, rekao je Zoran Pralica iz Unije Pekara Srbije.

Izvor: B92

Pogledajte još