OCENJEN: Aleksandar Vučić nosi rejting Vlade!

Prema istraživanju čije je rezultate preneo dnevni list Politika, čak ni Vučićevi najverniji i javnosti najpoznatiji saradnici, poput Zorane Mihajlović ili Nebojše Stefanovića, nisu dosegli ocenu "dobar - tri".

U istraživanju povodom sto dana aktuelne Vlade, na uzorku od 1.100 ispitanika, prosečna ocena za Vučićev učinak je 4,1.

Prvi sledeći je prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić sa prosečnom ocenom 2,9, pa bi se dalo zaključiti da su građani prilično nezadovoljni Vučićevim kabinetom.

Ipak, odgovori ispitanika na ostala pitanja u ovom istraživanju ukazuju da imaju zavidno mišljenje o njenim dostignućima za nešto više od tri meseca od formiranja.

Na pitanje "Da li podržavate aktuelnu vladu?", 64 odsto odgovorilo je pozitivno, 23 odsto negativno, a 13 nije dalo odgovor.

Komentarišući veliku disproporciju između zadovoljstva građana radom Vučića i ostalih članova vlade, direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić napominje da nije dobro što nema još nekog ko će ga bliže pratiti.

Pad Dačićeve ocene u odnosu na ranija istraživanja može se delom pripisati i njegovoj novoj, realno manjoj ulozi u Vladi u odnosu na prethodnu kada je bio premijer, ali činjenica da su svi ostali vrlo slično ocenjeni ukazuje da ih građani manje-više jednako gledaju.

"Ne znam da li je takva slika stvorena, ali očigledno je da ogromna većina njih misli da samo Vučić radi kako treba", ističe Pejić.

Prema njegovoj oceni, podrška vladi (kada je reč i o onome što je najviše uradila i u kom pravcu se kreće) prati otprilike rejting vladajućih partija, pre svega SNS-a, a u okviru SNS-a najtačnije bi bilo reći - Vučića.

"Mislim da kad ocenjuju Vladu, ocenjuju Vučića najviše i da, istovremeno, kad ocenjuju Vučića ocenjuju Vladu. A da ne misle to za celu Vladu najbolje se vidi iz ovih drugih ocena, koje nisu sjajne, čak ni za ministre iz SNS-a. Očigledno je da je on lokomotiva koja sve to vuče, u kom god pravcu, on je taj koji nosi rejting, čini mi se, i SNS-u i celoj Vladi. Zato bi ovi drugi iz SNS-a trebalo da se zamisle", smatra direktor agencije "Faktor plus".

Izvor: Rts

Pogledajte još