SUZAVAC I HAPŠENJA NA ULICAMA: Država kaznila protestante koji su pružali podršku Palestincima!

Miting je ubrzo prerastao u ulične nemire - grupe huligana palili su izraelske zastave, razbijali izloge prodavnica i restorana, demolirali autobuske stanice, bacali flaše i kamenje na policiju.

Policija je upotrebila suzavac, blokirala sve ulice koje vode ka tom trgu, i posle sat i po rasterala okupljene. Ukupno je u tom rejonu angažovano oko 2.000 pripadnika specijalnih jedinica radi gušenja uličnih nereda.

Policija je preduzela i dodatne mere obezbedjenja sinagoge u blizini Trga Bastilje, koja je već bila napadnuta 13. jula.

Prefektura Pariza nije dala dozvolu za održavanje propalestinskog mitinga jer je tokom sličnih akcija ovog meseca već u Parizu i okolini već bilo sukoba izmedju aktivista palestinskih i jevrejskih organizacija.

Policija je morala da se umeša kako bi sprečavala pogrom i paljenje sinagoga.

Organizatori protesta protiv izraelske ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je do sada poginulo više od hiljadu Palestinaca, pokušali su da na sudu ospore zabranu današnjeg okupljanja. Ranije danas ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev je, medjutim, upozorio organizatore i učesnike zabranjenih okupljanja da mogu biti krivično kažnjavani.

Mitinzi solidarnosti sa Palestincima održani su i u Marselju i Nici i bez obzira što se okupilo više stotina ljudi, protekli su mirno.

Bez incidenata završen je miting 10.000 ljudi u Lionu.

AFP ističe da su najnoviji izraelsko-palestinski sukobi uzburkali strasti u Francuskoj, u kojoj medju zapadnoevropskim zemljama živi najbrojnije muslimanske i jevrejske zajednice - pet miliona muslimana i pola miliona Jevreja.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.