INFOGRAFIK: Srbi vise na Fejsu, ukupno 3,5 miliona korisnika interneta u zemlji!

Prema istraživanju međunarodne organizacije “We are social” koja se bavi medijima i društvenim mrežama, za godinu dana, broj korisnika interneta u našoj zemlji se povećao za 48 procenata, tako da je broj korisnika povećan na 3,5 miliona, odnosno svaki drugi stanovnik koristi “mrežu”, broj korisnika Fejsbuka, Tvitera i ostalih socijalnih mreža je čak 3,8 miliona, a aktivnih korisnika preko mobilnih telefona je 2,4 miliona!

Stručnjaci za IT veći broj korisnika društvenih mreža u Srbiji od onih što koriste internet vide u navici naših građana da koriste lažne naloge na ovim sajtovima.

- Ovakav vid istraživanja se vodi prema broju korisnika, odnosno naloga na društvenim mrežama, a pošto je u našoj zemlji omiljeno da svako od nas ima i po nekoliko “akaunta”, ne čudi statistički podatak da postoji 3,8 miliona korisnika društvenih mreža u odnosu na 3,5 miliona korisnika neta – kažu oni.

Rezultati pomenutog istraživanja su pokazala da prema ovome, možemo bez problema da konkurišemo najrazvijenijim zemljama EU. Primera radi, od zemalja bivše SFRJ, jedino se naša zemlja nalazi među onima koje su ušle u ovo istraživanje.

Bugarska ima prema ovim rezultatima ima 3,9 miliona korisnika interneta, Albanija 1,9 miliona, Mađarska 7,2 miliona, a Rumunija čak 11 miliona građana koji “surfuju”. U Evropi inače svetsku mrežu koristi 501 milion, a najviše ih ima u Rusiji, 76 miliona, Nemačka, 68 miliona, a Velika Britanija 55 miliona korisnika.

Možemo se pohvaliti i činjenicom da mnogo vremena ne provodimo na netu, jer Srbije nema među prvih 10 na listi zemalja čiji stanovnici u broju sati dnevno uz kompjuter.

Rekorderi po broju provedenih sati su Poljaci i Rusi, koji u proseku dnevno potroše neverovatnih 4,8 sati. Slede Italijani koji uz kompjutere i internet budu 4,7, iza su Šveđani sa 4,2, dok Francuzi i Britanci imaju rezultat od 4,1 sat dnevno na netu.Inače, rezultati istraživanja se razlikuju od onih koji su o internetu i upotrebi u Srbiji objavljeni prošle godine. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine je više od 2,6 miliona koristilo računar svakog dana.

Internet se najviše koristi za komunikaciju putem mejla, 70,4 odsto, čitanje ili preuzimanje onlajn novina 69,5 odsto, zatim učesće na društvenim mrežama, 68 odsto, dok se najmanje internet koristio za preuzimanje softvera, 27,9 odsto, traženje posla, 24,3 odsto i učešće na profesionalnim mrežama, 17,4 odsto.

Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno od 18. do 29. marta na 2.400 domaćinstava i isto toliko pojedinaca, u poslednjih godinu dana, više od 900.000 građana kupovalo je ili poručivalo robu odnosno usluge putem interneta, što je u odnosu na prošlu godinu rast od 300.000 – saopštio je tada Republički zavod za statistiku.

Kada je reč o vrsti internet konekcije, polovina koristi DSL konekciju, 43,4 širokopojasni internet, dok kablovski internet 32,6 odsto, bežični 19,7 odsto, mobilni telefon preko 3G mreže 17,1 i GPRS 11,8 odsto.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.