ŠOKANTNO: Više od pola miliona Srba pati od virusa hepatitisa!

Procenjeno je da u Srbiji ima više od pola miliona obolelih od hroničnog virusnog hepatitisa, a samo mali broj pacijenata dobija lečenje. Kako bi se podigla svest o opasnostima koje ta oboljenja nose, udruženje „Prevent“ iz Novog Sada danas organizuje posebnu javnu akciju povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hepatitisa - 28. jula. Njihova glavna želja jeste da se javnost podstakne na testiranje i ranu dijagnostiku bolesti. S tim u vezi pridružili su se apelu na Ministarstvo zdravlja da obezbedi kontinuirano snabdevanje referentnih kliničkih centara dijagnostičkim sredstvima i omogući adekvatnu terapiju za sve obolele.

Javna akcija „Preventa“ biće održana danas u periodu od 17 do 19 časova na Štrandu, a posetioci će moći da dobiju informacije o vrstama virusnog hepatitisa, mestima na kojima se mogu testirati, a biće deljen i štampani materijal i kondomi.
Inače, Svetska zdravstvena organizacija je 2010. proglasila 28. jul za Svetski dan borbe protiv hepatitisa, koji je deo globalne kampanje za podizanja svesti o virusnom hepatitisu kao zdravstvenom problemu s društveno-političkom dimenzijom, vezanom za problem diskriminacije, kršenje ljudskih prava i društvenog neprihvatanja obolelih. Ovogodišnja globalna kampanja organizuje se pod sloganom „Hepatitis: Zapitaj se“.
Izvor: kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.