Kako da znate da li vam komšija krade internet

Ukoliko primetite da je brzina vašeg interneta neobjašnjivo opala kao jedan od razloga može da bude da ga još neko osim vas koristi. Da biste to otkrili potreban vam je poseban softver. Iako na tržištu ima nekoliko programa, jedan od najpreglednijih, a ujedno i besplatan je Who Is On My WiFi.

Nakon instalacije i pokretanja dobićete osnovno objašnjenje o načinu korišćenja aplikacije, kao i opciju da skenirate svoju mrežu. Tada se pojavljuje tabela svim priključenim uređajima. Tu se vidi MAC adresa, kao i lokalna IP adresa.

Ukoliko imate puno povezanih uređaja, najlakši način za identifikovanje jeste da isključujete jedan po jedan i po ponovnom uključivanju označite iz kao "poznate" ili nekim posebnim imenom. Napredniji korisnici mogu da na svom uređaju pronađu lokalnu IP ili MAC adresu i na taj način ih uporede sa adresama iz tabele.

U slučaju da primetite neku adresu koja nije sa vašeg uređaja, najbolji način je da se ulogujete u osnovna podešavanja za WiFi, izaberete WPA2 opciju i postavite kompleksniju šifru.

Izvor: Blic

Pogledajte još