Vlada smenila 7 direktora javnih preduzeća, još 300 otkaza u planu!

Na svečanoj 35. sednici Vlade Srbije u Nišu, povodom obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata, premijer Srbije Aleksandar Vučić smenio je sedam važnih direktora republičkih javnih preduzeća zbog loših rezultata i nesposobnosti da reše nagomilane probleme.

- Počinjemo ceo proces promena po javnim preduzećima, danas je na redu devet preduzeća, a nismo računali Puteve i Koridore. Tokom avgusta ćemo to da radimo, oko 70 odsto menadžmenta u JP promenićemo do kraja tog meseca. Danas nemamo vršioce dužnosti. Reč je o direktorima sledećih preduzeća: Železnice Srbije, Aerodrom Beograd, DIPOS, Lutrija Srbije, Dunav osiguranje, Civilno vazduhoplovstvo, Agencija za bezbednost saobraćaja – poručio je Vučić i dodao da će svi izbori direktora biti javni, kao i da do sada ne postoje svi vršioci dužnosti koji će zameniti direktore u ovim preduzećima, ali da se zna da će v. d. direktor Dunav osiguranja biti Mirko Petrović.

Smenjeni su, dakle, Dragoljub Simonović (Železnice), Velimir Radosavljević (Aerodrom), Kostadin Popović (DIPOS), Branimir Božović (Lutrija), Marko Ćulibrk (Dunav osiguranje), Milan Živanović (Civilno vazduhoplovstvo) i Stojadin Jovanović (Agencija za bezbednost saobraćaja).

Novi direktori preduzeća biće, po zakonu koji je donet još 2012. godine, birani na javnim konkursima i na njihov izbor neće uticati članstvo u bio kojoj stranci.

Vlada Srbije je ranije najavila smene još 300 menadžera u sistemu Elektroprivrede Srbije, a imena direktora koji su smenjeni na današnjoj sednici već smo pominjali.

Premijer i ministri doputovali su u Niš autobusom, a neformalan “doček”, uz aplauz i pozdrave, priredili su im građani, koji su došli da vide predstavnike vlade.

Sednica Vlade održana je u zgradi Univerziteta u Nišu u 16 sati na dan kada je pre 100 godina tadašnjem predsedniku vlade Nikoli Pašiću stigao telegram o objavi Velikog rata.

Izvor: telegraf

Pogledajte još