Niš postaje baza niskotarifnih aviokompanija

Ona je otkrila da se već uveliko razgovara sa “nekoliko” lou- kost kompanija. Sa niškog aerodroma, koji je spreman da u svakom trenutku primi avione, trenutno nema redovnih linija već samo povremenih kargo i čarter letova.

-Razgovarali smo i na nivou vlade kako da stvorimo ambijent da niški aerodrom postane stecište lou-kost kompanija i da već u 2015. ima oko 40.000 putnika, a u 2016. da dostigne 100.000 putnika. Mi ćemo kao ministarstvo dati podršku I u pregovorima I u ugovorima koji se budu sklapali - istakla je Mihajlović.

Ona je naglasila da u saradnji sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva Srbije radi na tome da se niški aerodrom opremi i za letove po lošom vremenskim uslovima te da je već spreman deo opreme u vrednosti od 1,5 miliona evra koji će dobi dostavljen do jeseni.

Direktor aerodroma “Konstantin Veliki” Dragan Bugarinović je istakao da je prednost niškog aerodroma lokacija, blizina Koridora 10 kao i to što može da ponudi najniže cene lou kost kompanijama.

-Lou-kost kompanije su ranije bile više orjentisane na Beograd i Skoplje gde su imale baze, u narednom periodu Niš bi mogao da im bude sve interesantniji, kazao je Bugarinović.

O razvoju niškog aerodroma, razgovarano je sa predstavnicima grada Niša, a po rečima ministarke Mihajlović država će nastojati u narednom periodu razvija I ostale aerodrome u Srbiji, kojih ima ukupno 27, zajedno sa beogradskim aerodromom “Nikola Tesla”. Ona je naglasila da mali aerodromi mogu da se razvijaju za razne namene kao što su turizam, sport, privreda…

Izmešta se pruga
Ministarka Mihajlović je potvrdila novinarima da će iz Niša biti izmeštena pruga što će takođe usloviti I izgradnju železničke obilaznice. Pruga od Niša do Dimitrovgrada biće elektrificirana.

Izvor: Blic

Pogledajte još