Optužnica protiv Tačija za trgovinu organima?

Specijalni tužilac tima EU koji istražuje otmice, ubistva i trgovinu organima Srba, Roma, ali i Albanaca sa KiM, Klint Vilijamson, sutra će predstaviti rezultate svoje istrage, pa će konačno biti poznato da li će se ovaj postupak okončati optužnicom.

Zasad postoje tri varijante šta će Vilijamson, inače bivši ambasador SAD za pitanja ratnih zločina, saopštiti. Prva je da kao prvoosumnjičenog za zločine označi Hašima Tačija.

Druga opcija je da, na osnovu dokaza koje je sakupio, optuži nekoliko osumnjičenih koji se terete za ratne zločine na nekoliko lokacija na Kosovu i u Albaniji.

Treća mogućnost je da specijalni tužilac EU saopšti da nije našao dovoljno dokaza da nastavi postupak o zločinima koje su obelodanili bivši haški tužilac Karla del Ponte i specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti. Razlog bi mogao da bude to što iskaz zaštićenog svedoka srpskog Tužilaštva za ratne zločine, inače jednog od egzekutora, nije dovoljan, prenose “Novosti”.

Ukoliko Vilijamson saopšti da je prikupio dovoljno dokaza da krene u narednu fazu, sledeći korak koji bi Evropska unija trebalo da preduzme je osnivanje Specijalnog suda. Kako sada stvari stoje, sedište suda bi trebalo da bude u Hagu. Sud bi imao kancelarije u Beogradu i Prištini, a očekuje se da bi bio osnovan početkom sledeće godine.

Od ideje da se osumnjičenima sudi u Prištini odustalo se vrlo rano, s obzirom na veliku opasnost da se mnogi od svedoka nikada živi ne pojave u sudnici.

Izvor: Telegraf

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.