Ukrajinska vojska ušla u Šahtjorsk

Novinar agencije AP javio je da su viši spratovi nekoliko stambenih zgrada u Šahtjorsku pogođeni artiljerijskom paljbom.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinski vojnici ušli u Šahtjorsk, iako su kontrolni punktovi koji blokiraju zapadni ulaz u grad ostali pod kontrolom pobunjenika.

Borbe u toj i okolnim oblastima danas su drugi dan zaredom sprečile holandsku i australijsku policiju da priđu mestu pada oborenog malezijskog putničkog aviona, gde su planirali da počnu potragu za ostacima preostalih tela i prikupe forenzičke dokaze.

Malezijski avion sa 298 putnika, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur, oboren je raketom 17. jula i srušio se u donjeckoj oblasti u istočnoj Ukrajini, nedaleko od granice sa Rusijom, gde se već mesecima vode žestoke borbe između snaga ukrajinske vlade i proruskih pobunjenika.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici smatraju da su avion oborili pobunjenici, najverovatnije greškom, a da ih je oružjem snabdela Rusija. I pobunjenici i Moskva to poriču.

Ministarstvo odbrane Ukrajine navelo je danas da se borbe vode i u mestu Snjižne, koje leži direktno južno od mesta pada aviona, kao i u drugim mestima istočno od njega.

Pobunjenici iz Donjecka su na Tviteru objavili da se dve strane bore i u selu Rosipnje, gde i dalje leže razbacani delovi aviona.

Vojni lider pobunjenika Igor Ivanov rekao je za rusku državnu novinsku agenciju RIA-Novosti da je to selo palo u ruke vlade.

Ivanov je dodao i da je lider separatista u Donjecku Aleksandar Borodaj otišao u Rusiju, što agencija AP ocenjuje kao još jedan znak urušavanja morala u redovima proruskih boraca.

Viktor Antjufejev, koji je takođe poreklom Rus kao i Borodaj, rekao je da će on preuzeti mesto vršioca premijera separatističke vlade u Donjecku.

Prema Visokom komesarijatu UN za ljudska prava, od sredine aprila u borbama između ukrajinske vojske i proruskih boraca na istoku Ukrajine poginulo je 1.129 ljudi, dok je ranjeno najmanje 3.442 osobe, a više od 100.000 ljudi napustilo je svoje domove, bežeći od sukoba.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.