Izložba fotografija "Novinar kao fotograf", Petra Jončića

Fotografija je danas postala najkorisniji mediji za komunikaciju među ljudima. Glavnu zaslugu za to imaju mobilni telefoni koji su postali kreativno pomagalo pomoću koga svako od nas može da zabeleži život, privatnost ili lične impresije i to podeli sa drugima. Ali većina tih fotografija ostaje u telefonu, ređe u kompijuteru, a još ređe autori pokušavaju da se prepuste daljoj igri i istražuju snimak, proučavaju greške koje su načinili pri snimanju (kompozicija, kadar, ugao), skromno ga obrade u fotošopu (pojačaju kontrast, podese ekspoziciju) ili tragaju za prizorom i atmosferom koju bi učinili jedinstvenom.

Fotografije su za ovu izložbu odabrane od nekoliko stotina snimaka nastalih u poslednjih deset godina mobilnim telefonom i džepnim foto-aparatom. Lokacije su različite, od Rima, preko Praga, Krakova, do grčkih ostrva Patmos, Kos, Simi, Pserimo, Lefkada, turskih gradova Istanbul i Ajvalik, do gradova po Srbiji, Kopaonika, Košutnjaka i naravno Beograda. Svaka fotografija je nastala iz samo jedne motivacije: dokazati da tehnika, skupi foto-aparati, nisu razlog da ne pokušamo da istražujemo kreativne mogućnosti amaterskih snimaka koji su zanimljivi upravo zato što su naivni i neponovljivi.

Dakle, ova izložba je poziv svima koji imaju mobilne telefone ili amaterske foto-aparate da nastave sa snimanjem i ne veruju u priče da je dobra oprema preduslov da se bavite kreativnim radom. U fotografiji, kao i u svim umetnostima, važi pravilo da je važnije pokazati kako vidite stvari i svet oko sebe od onog da li je sve savršeno producirano, upeglano i upakovano.

Pogledajte još